Nieuws

Dijsselbloem blijft erbij dat onafhankelijkheid accountancyhoogleraren geborgd is

Minister Dijsselbloem (Financiën) blijft bij zijn eerdere standpunt dat de huidige borging van onafhankelijkheid van accountancyhoogleraren voldoende is.

Dat blijkt uit de beantwoording door de minister van Kamervragen van Renske Leijten (SP) naar aanleiding van de discussie over de onafhankelijkheid van accountancyhoogleraren op Accountant.nl. "Voor zover het gaat om wetenschappelijk onderzoek is natuurlijk van belang dat de onafhankelijkheid is geborgd. De Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening van de VSNU biedt echter waarborgen voor hoogleraren om in voldoende mate onafhankelijk over de sector te spreken", aldus de minister.

Minister Dijsselbloem schreef in februari naar aanleiding van de discussie al een brief aan de Tweede Kamer over het onderwerp. De antwoorden op de Kamervragen van Leijten zijn grotendeels een herhaling van de standpunten van Dijsselbloem uit deze brief. De combinatie van gedragsregels van de universiteiten zelf, evenals de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA), zorgen er volgens de minister voor dat "hoogleraren voldoende kritisch en onafhankelijk zouden moeten kunnen opereren en dat kan worden opgetreden tegen eventuele misstanden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.