Nieuws

Duurzaamheidsresolutie Shell afgewezen

Aandeelhouders van Shell willen niet dat het olieconcern concrete doelen stelt voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Een resolutie daartoe van de vereniging Follow This, die Shell ook oproept zich te conformeren aan de Parijse akkoorden over het klimaat, werd bij de algemene vergadering van aandeelhouders afgewezen. Een kleine 94 procent van de aandeelhouders keerde zich tegen het voorstel.

Veel institutionele beleggers gaven aan tegen te stemmen of zich van stemming te onthouden. Dat deden zij omdat ze de resolutie te streng vonden. Met name de oproep om wat aan de zogeheten 'scope 3'-uitstoot te doen, de uitstoot die wordt gegenereerd door het geleverde product, vonden zij streng. Tegelijkertijd gaven veel beleggers wel aan dat Shell meer duidelijkheid kan scheppen over de doelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. Shell-topman Ben van Beurden beloofde de beleggers in gesprek te treden over de klimaatdoelstellingen van zijn bedrijf.

Oprichter van Follow This, Mark van Baal, had gehoopt dat grote aandeelhouders consequenter zouden zijn. "Veel beleggers willen wel dat hun beleggingen een doel hebben dat in lijn is met de akkoorden van Parijs, maar dat doet Shell niet."

Toch ziet Van Baal ook lichtpuntjes. "Drie jaar geleden ging het bij de aandeelhoudersvergadering alleen maar over olie en gas, nu ging het veel over de energietransitie. En de steun voor ons voorstel is verdubbeld met de 6 procent van de aandeelhouders die voorstemden." Vorig jaar kreeg eenzelfde voorstel steun van zo'n 3 procent. Van Baal merkt verder op dat daarnaast 5 procent van de aandeelhouders zich dinsdag onthield van stemming. "Dat is een duidelijk signaal dat beleggers ontevreden zijn", meent Van Baal.

Follow This probeert Shell al langer meer in de richting van duurzame energie te bewegen. Shell raadde aandeelhouders overigens ook voor de vergadering al af voor de resolutie te stemmen. In een toelichting noemde Shell de adoptie van de resolutie al contraproductief.

Jaarverslag

In 2015 stemden de aandeelhouders er nog voor om de gevolgen van klimaatverandering op te nemen in het jaarverslag. Daarnaast wilden een groep aandeelhouders toen ook dat plannen voor het verminderen van de CO2-uitstoot en investeringen in duurzame energie ook in het verslag komen te staan. In de agenda van de aandeelhoudersvergadering sprak de directie van Shell toen unaniem haar steun uit voor de plannen.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.