Nieuws

Staat heeft geschil met koper vastgoedpoot SNS

De Nederlandse overheid is met de koper van Propertize, de voormalige vastgoedpoot van SNS Reaal, in een arbitragezaak terechtkomen vanwege een geschil over een garantiefee.

Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) aan de Tweede Kamer. De koper van Propertize, Lone Star (LS), meent 5 miljoen (exclusief rente) minder te hoeven betalen en is daarom een procedure begonnen bij het Nederlands Arbitrage Instituut. De Nederlandse staat kreeg Propertize (destijds SNS Property Finance) in 2013 in handen toen het SNS Reaal nationaliseerde.

"SNS Property Finance is op 31 december 2013 afgesplitst van SNS Bank en onder de naam Propertize een separate vastgoedbeheerorganisatie geworden. Om het voor Propertize mogelijk te maken financiering in de markt aan te trekken, gaf de staat daarop een garantie af. Propertize was daarvoor een garantiepremie van 0,3 procent per jaar verschuldigd over het bedrag van de uitstaande schuld. Op 27 september 2016 is de garantie komen te vervallen toen de aandelen in Propertize werden overgedragen aan het consortium. Tussen de staat en LS is een geschil ontstaan over de garantiepremie. Het geschil komt voort uit een verschil van interpretatie van de koopovereenkomst die de staat met LS heeft gesloten voor de koop van de aandelen in Propertize", aldus Dijsselbloem.

Volgens Dijsselbloem is nog geprobeerd om in overleg te treden, maar lukte het niet om overeenstemming te bereiken. De minister zegt niet dieper in te kunnen gaan op het geschil, omdat dit de positie van de staat zou kunnen schaden in de arbitrageprocedure.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.