Nieuws

Straffen voor ex-bankier en accountant in zaak SNS Property Finance

De 68-jarige ex-bankier Tom der K. is donderdag veroordeeld tot twaalf maanden cel waarvan vier maanden voorwaardelijk en met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank in Utrecht acht hem schuldig aan valsheid in geschrifte, witwassen en omkoping bij zijn werkzaamheden voor SNS Property Finance, de voormalige vastgoedbank van SNS Reaal.

Een medeplichtige 58-jarige accountant, Eric van den C. uit Breda, kreeg een taakstraf van 180 uur opgelegd voor omkoping en valsheid in geschrifte. Het tweetal is wel vrijgesproken van oplichting.

De rechtbank achtte bijna vier ton aan smeergeldbetalingen bewezen. De omkoping vond plaats bij de inhuur van extern specialisten door de vastgoedbank van SNS.

Afromen

Der K. en Van den C. waren tijdens de verdachte activiteiten direct of indirect verbonden aan accountantskantoor Witlox VCS en het daaraan gelieerde adviesbureau Finwire. Volgens de rechtbank roomden zij via Finwire en de vennootschap Talent Servicing Intermediair de beloning van aan SNS verhuurde financiële experts af. De afgeroomde bedragen kregen in de facturen aan SNS onjuiste omschrijvingen mee.

Een jaar geleden werd oud-topman Buck Groenhof van SNS Property Finance veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk voor het leiden van een criminele organisatie, omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte.

(Bron: ANP/FD)

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.