Nieuws

Tuchtklacht Lakeman tegen accountant EY wegens rol in zaak Keizer

Voorzitter Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi) heeft bij de Accountantskamer een tuchtklacht ingediend tegen een accountant van Ernst & Young (EY).

Volgens Lakeman zijn door de EY-accountant in de Facultatieve-affaire 'onware verklaringen' bij twee door EY goedgekeurde jaarrekeningen afgelegd. Lakeman stelt dat VVD-voorzitter Henry Keizer c.s. het eigen vermogen van de verkochte Facultatieve-onderneming en ook dat van de kopende onderneming veel te laag heeft vastgesteld. Daardoor werd aan de opvallend lage verkoopprijs 'een schijn van redelijkheid' gegeven.

EY had de jaarrekeningen volgens Lakeman niet mogen goedkeuren. De Sobi-voorzitter meent dat de verkoop van de Facultatieve aan onder anderen VVD-voorzitter Henry Keizer door EY ten onrechte niet bij de Financial Intelligence Unit is gemeld.

Truc

"Op 20 december 2012 kochten VVD-voorzitter Henry Keizer en drie collega's voor 30.000 euro alle aandelen van uitvaartorganisatie de Facultatieve, die sinds 2009 jaarlijks 2 tot 3,5 miljoen euro winst had gerealiseerd. Keizer c.s. richtten op 20 december 2012 de besloten vennootschap Facultatieve Groep BV op die later die dag voor 30.000 euro alle aandelen van Beheersmaatschappij de Facultatieve Groep BV van de Vereniging kocht. Keizer c.s. verlaagden de waarde van hun kopende vennootschap met 19 miljoen euro wegens negatieve goodwill. Daardoor kwam het eigen vermogen van hun kopende vennootschap uit op 29.911 euro. De 19 miljoen euro zou in de volgende jaren weer bij het eigen vermogen worden bijgeschreven. Door deze truc is de waarde van de aankoop voor de buitenwereld optisch met 19 miljoen euro verlaagd", schrijft Lakeman.

De bewering van EY dat de jaarrekeningen 2012 van de verkochte en van de kopende onderneming een getrouw beeld geven van de grootte van het vermogen is volgens Lakeman onwaar. Hij neemt het EY ook kwalijk dat de verdachte transactie niet gemeld is bij de Financial Intelligence Unit van de overheid en vraagt de Accountantskamer om de EY-accountant te schorsen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.