Nieuws

Verkoop elektrische auto's in de lift

De verkoop van elektrische auto's in Nederland is in het eerste kwartaal van het jaar stevig gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit verkoopcijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA. Ook binnen de gehele Europese Unie was de verkoopplus aanzienlijk.

In Nederland werden tot en met maart 2.146 nieuwe volledig elektrisch aangedreven auto's verkocht. Een jaar eerder waren dat er nog 1.161. Daarbij moet wel worden vermeld dat Nederland begin 2016 de bijtellingsregels voor elektrische auto's wijzigde, waardoor de verkopen vorig jaar in een dip zaten. Binnen de EU werd in het eerste kwartaal een groeispurt gemeten van 49 procent, tot 24.592 auto's.

De verkoop van hybride auto's met een stekker daalde in Nederland in de eerste maanden van het jaar met bijna zeventig procent tot 351. De lage bijtelling voor hybride auto's is vanaf 2017 komen te vervallen. In Europa stegen de verkopen van hybrides in deze periode met dertien procent tot 21.644 auto's.

Tesla

De bekendste fabrikant van elektrische auto's, het Amerikaanse Tesla, heeft zijn omzet in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan verdubbeld. Vooral de nieuwe Model X-variant van de automaker vond gretig aftrek. Tesla leverde in de eerste maanden van het jaar een recordaantal van 25.418 auto's af wereldwijd.

Topman Elon Musk verwacht dat het bedrijf in 2018 meer dan een half miljoen auto's op de weg zal zetten, mede door de komst van het relatief betaalbare Model 3 (prijs vanaf circa 35.000 dollar). Dat model gaat vanaf juli aanstaande in productie. De beurswaarde van Tesla is inmiddels groter dan die van gerenommeerde automakers als Ford en General Motors.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.