Nieuws

'Wettelijke bedenktijd bij overnames snel invoeren'

Nederland moet haast maken met het invoeren van een wettelijke bedenktijd die beursgenoteerde bedrijven kunnen inzetten bij een vijandige overnamepoging. Dat zegt VNO-NCW aan de vooravond van de zaak die bij de Ondernemingskamer dient over AkzoNobel.

Volgens de ondernemersorganisatie kan het huidige kabinet de "broodnodige nieuwe wetgeving" vast in werking zetten nu de formatie van een nieuw kabinet op zich laat wachten.

Nederlandse bedrijven zijn nu vaak relatief onbeschermd, terwijl het internationale speelveld flink is gewijzigd, aldus VNO-NCW. "Zo zorgen de kunstmatige lage eurokoers, de America-first-politiek van Donald Trump en de opkomst van ondernemingen uit landen die zelf moeilijk toegankelijk zijn voor onevenwichtige verhoudingen."

Bedenktijd

Nederlandse multinationals dreigen hierdoor een te gemakkelijke overnameprooi te worden. Een wettelijke bedenktijd van een jaar kan volgens VNO-NCW rust brengen in het proces, bijvoorbeeld bij aanvallen van activistische aandeelhouders. De bedenktijd is volgens de ondernemersorganisatie ook van belang "omdat korte termijn winstbejag het nooit mag winnen van lange termijn waardecreatie en duurzaamheid".

Met een extra bedenktijd krijgt het bestuur en de rvc langer de tijd voor een ordentelijk proces, aanscherping van de eigen strategie of om bijvoorbeeld een alternatief bod uit te lokken, aldus VNO-NCW. "Uiteraard is het aan de bedrijven zelf of ze ook gebruik maken van een bedenktijd."

VNO-NCW vindt dat verder onderzocht moet worden hoe barrières voor institutionele beleggers kunnen worden weggenomen om steviger te participeren in Nederlandse bedrijven. Daarnaast is onderzoek nodig naar de mogelijkheid om preferente aandelen uit te geven ter bescherming van de onderneming.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.