Nieuws

Marianne van der Zijde: ‘onderscheid tussen controlerende en ondersteunende accountants’

Accountants die mkb-ondernemers ondersteunen met administratie en bedrijfsvoering zouden moeten stoppen met controlewerkzaamheden voor diezelfde ondernemingen. Dat zegt Marianne van der Zijde, zelfstandig adviseur en columnist op Accountant.nl, in een nieuwe aflevering van de Novak-serie ‘Marco op de koffie’.

Ook vrijwillige accountantscontroles en bijzondere verklaringen zou de mkb-accountant wat Van der Zijde betreft aan controlerende collega’s moeten overlaten. Volgens haar zou een duidelijker tweedeling, tussen accountants die mkb-ondernemers ondersteunen en accountants die controleren, goed zijn voor de beroepsgroep en de samenleving. De adviesrol van de mkb-accountant verhoudt zich slecht tot de meer afstandelijke opstelling die van een controlerend accountant gevraagd wordt, een opstelling die primair gedreven moet zijn door het maatschappelijk belang van onafhankelijk gecertificeerde informatie.

Van der Zijde denkt dat de mkb-accountant in zijn of haar ondersteunende rol zeker toekomst heeft. Tegelijk gaat de controle door digitalisering sterk veranderen, waardoor het alleen maar lastiger wordt om die ‘erbij te doen’ als mkb-accountant.

» Bekijk het interview met Marianne van der Zijde

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.