Nieuws

'Auditkwaliteit in het Verenigd Koninkrijk neemt toe'

Er is een toename zichtbaar in de kwaliteit van accountantscontroles in het Verenigd Koninkrijk.

Dat meldt de Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC). Volgens de FRC is dat het gevolg van een toegenomen focus, en meer investeringen in auditkwaliteit door het management van de kantoren. Ook het promoten van een cultuur van continue verbetering helpt mee volgens de FRC. De toename in kwaliteit is vooral zichtbaar bij controles van grote bedrijven.

Het is echter niet alleen rozengeur en maneschijn; volgens de toezichthouder is het beeld niet consistent wanneer naar alle kantoren, marktsectoren en auditprocedures samen wordt gekeken. "High profile accountancyblunders, evenals onze resultaten van audit monitoring, laten nog steeds zien dat er zaken zijn waarbij accountants niet aan de verwachtingen voldoen. Hoewel er wel bewijs is voor toegenomen professioneel scepticisme, is dat het aandachtsgebied waar de FRC nog de meeste problemen ziet", aldus de FRC.

Meer concurrentie op de markt helpt volgens de FRC ook mee, omdat er steeds meer op auditkwaliteit wordt geconcurreerd. Dat is volgens de toezichthouder onder meer het gevolg van gewijzigde aanbestedingsregels en de kantoorroulatie.  Ook zijn de audits steeds transparanter vanwege extended reporting.

Het publieke vertrouwen en het vertrouwen van investeerders is volgens de toezichthouder nog wel wat fragiel. De FRC werkt aan betere handhavingsprocedures en probeert ook sneller op te treden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.