Nieuws

SEC scherpt toezicht aan op beursgang met cryptocurrency

De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft aangekondigd dat voortaan de beursregels gelden voor de tot nu toe ongereguleerde uitgifte van aandelen in de vorm van cryptomunten.

Dat kondigt de toezichthouder aan in een persbericht. Het komt de laatste jaren steeds vaker voor dat start-ups geld ophalen bij investeerders door investeerders te betalen in cryptomunten zoals ether en bitcoin. Dit soort 'beursgangen' heten initial coin offerings (ICO) of token sales. ICO's waren aantrekkelijk voor bedrijven en investeerders, omdat ze buiten het toezichtkader van de SEC vielen. De SEC heeft nu aangekondigd dat er toch gewoon sprake is van 'uitgifte van effecten' en dat alle strenge regels rondom het verstrekken van aandelen ook gelden voor ICO's.

Hackers

Aanleiding voor deze zet is een onderzoek van de SEC naar investeringsfonds The DAO. Het fonds opereerde geheel buiten de normale kaders, omdat het om een zogenoemd gedecentraliseerd investeringsfonds ging. Deelnemers betaalden 'traditioneel' geld in ruil voor de digitale munt ether. Iedereen kon zich inkopen bij The DAO, en de hoeveelheid ether die een deelnemer had gekocht bepaalde hoeveel stemrecht die deelnemer had bij investeringsvoorstellen. The DAO had geen managementstructuur; de code voor The DAO was open source en iedereen die deelnam besliste mee bij elke investering.

The DAO haalde vorig jaar in de drie weken na de lancering maar liefst 150 miljoen dollar op bij ruim 11.000 investeerders. Kort daarop werd echter bekend dat er fouten in de code zaten, waardoor hackers eventueel invloed zouden kunnen uitoefenen op investeringen. Er werd besloten om snel de code aan te passen, en te wachten met het doen van investeringen. Maar de kwetsbaarheid in de code bleek plots veel erger dan gedacht; een paar dagen nadat de programmeerfout bekend werd wisten hackers een derde van het geïnvesteerde geld te stelen.

Streng controleren

In het persbericht van de SEC staat dat de toezichthouder heeft besloten dat het niemand zal vervolgen. Op verschillende internetfora wordt er echter gespeculeerd dat de toezichthouder niemand kan aanklagen, omdat er geen echte leiding is bij decentrale investeringsplatformen. Daarom is het voor de SEC moeilijk om aan te wijzen wie de regels heeft overtreden. 

De SEC zegt echter voortaan streng te gaan controleren bij ICO's. Nu ICO's en token deals onder de beursregels vallen moeten 'uitgevers van effecten' en de handelsplatformen waarop dit gebeurt zich registreren bij de SEC. Het is alleen nog altijd niet helemaal duidelijk hoe de toezichthouder dit in de praktijk precies gaat afdwingen, vanwege de verschillende mogelijkheden die deelnemers hebben om anoniem te blijven. 

De toezichthouder gebruikt The DAO in elk geval als voorbeeld om investeerders en bedrijven te waarschuwen voor de mogelijke risico's van ICO's, en heeft een investor bulletin online gezet waarin investeerders alles kunnen lezen over ICO's.  

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.