Nieuws

'Bestuur Supportersclub Oranje verrijkte zich'

Tienduizenden fans van het Nederlands elftal hebben jarenlang het feestelijke leven van de bestuurders van hun Supportersclub gefinancierd.

Dat meldt onderzoekswebsite Follow the Money (FTM). Bestuurders van Supportersclub Oranje, waaronder een voormalig bankdirecteur van ING en een director van EY Financial Services Advisory, financierden zakelijke en privé-activiteiten en toucheerden volgens Follow the Money tonnen uit de kas van de supportersclub.

Jaarsalaris staatssecretaris

Uit documenten, facturen en vertrouwelijke jaarrekeningen van de stichting Supportersclub Oranje blijkt onder meer dat de penningmeester een maandelijkse managementvergoeding van 10.000 euro ontving, melden de onderzoeksjournalisten. "De jaarvergoeding voor zijn parttime bestuurswerk bedroeg 145.200 euro, ongeveer gelijk aan het jaarsalaris van een staatssecretaris. In de jaarrekening van de Supportersclub over boekjaar 2014-2015 zijn deze kosten terug te vinden onder het kopje 'Project werkzaamheden'", aldus FTM.

De advocaat van de penningmeester laat aan FTM weten dat dit geld naar zijn vennootschap gaat, en dat van daaruit veel werkzaamheden voor de Supportersclub worden uitgevoerd: "Het aansturen van het secretariaat, de coördinatie van het blad Aanvalluh!, het onderhouden van contacten met sportbonden en leveranciers, enzovoorts." In de managementovereenkomst staat volgens FTM echter dat de penningmeester alle werkzaamheden 'feitelijk' zelf dient uit te voeren.

Niet voor niets

Verder ontvangen de penningmeester en secretaris ook nog eens 'licentiekosten'. Dit betreft een "vergoeding voor de overdracht van knowhow, expertise en intellectuele eigendomsrechten". Dit zijn bedragen van tussen de 53.000 en 110.000 euro per jaar. FTM berekende dat de oprichters in vier jaar tijd op deze wijze ook nog eens ruim 320.000 euro ontvingen. Volgens de advocaat van de bestuurders klopt dat, en vinden de betalingen al sinds 1995 plaats. "Bij de oprichting is door de oprichters duidelijk aangegeven het werk niet voor niets te gaan doen", aldus de advocaat.

Feesten en evenementen

Verder zouden de drie bestuursleden in vier jaar tijd voor tonnen aan ‘licentie- en representatiekosten’ in rekening hebben gebracht. Ook zijn veel feesten en evenementen bezocht op kosten van de supportersclub. Jarenlang waren kaarten voor wedstrijden van het Nederlands eftal op EK's en WK's, en voor uitwedstrijden, alleen te verkrijgen in combinatie van het lidmaatschap van de Supportersclub.

De advocaat van de bestuurders en de penningmeester stelt in een reactie tegen Follow the Money dat "de Supportersclub Oranje met 35.000 leden en een eigen uniek contract met de KNVB ook representatieve verplichtingen heeft te onderhouden". Volgens FTM is er al jaren geen Raad van Toezicht meer.

Bron: ANP/FTM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.