Nieuws

EY-accountant voelt zich publiekelijk beschadigd in rel rond Henry Keizer

De controlerend accountant van crematieconcern de Facultatieve voelt zich publiekelijk beschadigd door de "politieke rel" rondom voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer.

Dat meldt Follow The Money (FTM). In mei diende Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) een tuchtklacht in tegen de EY-accountant. Uit het verweerschrift blijkt dat de accountant van mening is dat er in de media sprake geweest van "suggestie, niet van feiten". Verder is hij van mening dat de overname van het crematieconcern "conform de wet- en regelgeving in de jaarrekeningen was verwerkt" en dat hij dus niet nalatig is geweest bij de controle.

Onthullingen

De onthullingen van FTM leidde uiteindelijk tot het aftreden van Keizer als voorzitter van de VVD. Volgens Lakeman zijn door de EY-accountant in de Facultatieve-affaire 'onware verklaringen' bij twee door EY goedgekeurde jaarrekeningen afgelegd. Lakeman stelt in de tuchtklacht dat VVD-voorzitter Henry Keizer c.s. het eigen vermogen van de verkochte Facultatieve-onderneming en ook dat van de kopende onderneming veel te laag heeft vastgesteld. Daardoor werd aan de opvallend lage verkoopprijs 'een schijn van redelijkheid' gegeven.

Voldongen feit

De accountant zegt dat de verkoop al een voldongen feit was toen hij er voor het eerst over vernam. Daarbij was hij van mening dat alle partijen goed geïnformeerd waren en dat er een "zorgvuldige besluitvormingsprocedure" had plaatsgevonden, ook omdat er drie waarderingsrapporten van onafhankelijke deskundigen over de koop gemaakt zouden zijn. Volgens Lakeman was het echter duidelijk dat de belangrijkste onderdelen van het bedrijf niet in de waarderingsrapporten waren meegenomen.

EY geeft geen commentaar vanwege de lopende tuchtzaak. De zitting staat gepland voor 22 september.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.