Nieuws

Oud-staatssecretaris Linschoten voor rechter

Oud-staatssecretaris Robin Linschoten moet binnenkort voor de rechter verschijnen in verband met een belastingkwestie waarin hij verdacht wordt van fraude.

De voormalige politicus van de VVD wordt ervan verdacht dat hij opzettelijk onjuiste of onvolledige aangiften voor de omzetbelasting heeft gedaan in zijn woonplaats Eemnes en/of in Breda.

Het gaat om de periode tussen begin oktober 2010 en eind oktober 2012, zo staat in de aanklacht van het Openbaar Ministerie (OM). De zaak dient vrijdag 1 september voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam.

Vertrouwen

Het geschatte nadeel van de verweten fraude voor de Staat ligt volgens het OM rond de 100.000 euro. De verdachte zou die hebben gepleegd met de eigen bv's, laat het OM in een toelichting weten. Fraude ondermijnt niet alleen het systeem maar ook het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen van mensen in de overheid, aldus het OM.

De inmiddels zestigjarige Linschoten was van 1994 tot 1996 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij trad af omdat de Tweede Kamer niet voldoende vertrouwen had in zijn aanpak bij het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (Ctsv). Voor zijn staatssecretariaat was hij twaalf jaar lid van de Tweede Kamer voor de liberalen. Hij was in 1982 met 25 jaar het jongste Kamerlid.

Na zijn politieke loopbaan werkte Linschoten jarenlang bij verzekeraar Interpolis en was hij later zelfstandig managementconsultant voor zijn bedrijf Vemako consultancy. Ook was hij kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). In 2009 was hij nog enige maanden actief voor de in dat jaar omgevallen DSB Bank van Dirk Scheringa. Advocaat Guido de Bont van Robin Linschoten wilde maandag nog niet op de kwestie ingaan.

Reactie Linschoten

Oud-staatssecretaris Robin Linschoten ontkent dat hij fraude heeft gepleegd. In het FD zegt hij: "Mijn enige fout is dat ik mijn boekhouder onvoldoende heb gecontroleerd. Alsof ik opzettelijk btw ga achterhouden."

Linschoten moet binnenkort (1 september) voor de rechter verschijnen. De voormalige politicus van de VVD wordt ervan verdacht dat hij opzettelijk onjuiste of onvolledige aangiften voor de omzetbelasting heeft gedaan in zijn woonplaats Eemnes en/of in Breda.

"Ik kan mijn vaste lasten niet betalen en heb zelfs geen ziektekostenverzekering meer", citeert de krant hem. "Ze hebben al mijn liquiditeiten volledig drooggelegd", aldus de voormalig politicus. "Wat ik ze nog het meest verwijt is dat ze me de mogelijkheid hebben ontnomen om inkomen te verdienen om het probleem op te lossen."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.