Nieuws

Aandeelhouders Koops Furness eisen miljoenen van EY-accountant

De aandeelhouders van de failliete autodealer Koops Furness eisen miljoenen euro's schadevergoeding van een accountant van EY.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De aandeelhouders - de familie Koops en transportverzekeraar TVM - zeggen aanvankelijk aan te sturen op een schikking, maar "als er niets valt te regelen" zullen zij in de loop van het vierde kwartaal een schadevergoeding van 6 miljoen euro eisen.

Volgens de aandeelhouders heeft de accountant van de jaarrekeningen van 2012 en 2013 niet goed gecontroleerd, waardoor er een te rooskleurig beeld van de financiën van het bedrijf werd geschetst. De aandeelhouders zeggen op basis van de cijfers in 2014 6 miljoen euro te hebben geïnvesteerd, waar zij van af zouden hebben gezien als de accountant kritischer was geweest.

Accountantskamer

De aandeelhouders voelen zich gesterkt in hun positie door een uitspraak van de Accountantskamer. De tuchtrechter legde de accountant een berisping op vanwege "verzuimen bij de controle van jaarrekeningen over twee boekjaren en in het accountantsverslag over één boekjaar".

De advocaat van de EY-accountant zei in mei voor aanvang van de tuchtzaak dat de beschuldigingen niet zouden kloppen. Koops Furness was namelijk al in het eerste kwartaal door zijn bankconvenanten gezakt, en de conceptcijfers over 2013 lieten al een "zwaar negatieve cashflow zien". De EY-accountant zou ook nadrukkelijk hebben gemeld dat de controle over 2013 een conceptverslag was. De accountant zou daarbij in de "voorlopige accountantsverklaring" hebben gemeld dat er "gerede twijfel" was over de continuïteit van het bedrijf.

Reactie EY

EY zegt tegen het FD de zaak te gaan bestuderen, maar niet vooruit te lopen op een eventuele civiele procedure.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.