Nieuws

'Accountant Vaticaan werd ontslagen wegens spionage'

Het Vaticaan zegt dat het zijn auditor general in juni heeft ontslagen omdat hij senior functionarissen van het Vaticaan bespioneerde, terwijl de accountant beweert dat hij continu werd tegengewerkt en juist zelf werd bespioneerd.

De accountant, Libero Milone (voormalig chairman en ceo van Deloitte Italië), liet afgelopen zondag in een persconferentie weten dat hij de laan uit is gestuurd omdat hij mogelijke illegale activiteiten bij het Vaticaan op het spoor was. Het Vaticaan zou hem de keuze hebben gegeven om ontslag te nemen, of gearresteerd te worden.

Milone was de eerste 'auditor general' bij het Vaticaan en was aangesteld om de financiën van het Vaticaan door te lichten, een van de 'verkiezingsbeloften' van de huidige Paus. Volgens Milone werkte de "oude garde" binnen het Vaticaan hem echter bij alles tegen. "Ik heb medelijden met de Paus. Ik had een geweldige, onbeschrijflijke relatie met hem, maar in de afgelopen achttien maanden werd ik van hem weggehouden. Het was duidelijk dat ze niet wilden dat ik hem vertelde over bepaalde dingen die ik had gezien", aldus Milone.

Milone zegt geen details te mogen geven omdat hij een geheimhoudingsverklaring heeft getekend, maar hij liet weten dat zijn problemen begonnen toen hij een extern bureau inhuurde om te controleren of de computers van zijn team werden 'afgeluisterd'. Volgens het Vaticaan had Milone dat bedrijf echter ingehuurd om functionarissen van het Vaticaan te bespioneren.

Reactie Vaticaan

Kort na de ontboezemingen van Milone kwam het Vaticaan met een stevige verklaring waarin het verhaal van Milone naar het rijk der fabelen wordt verwezen. "Het kantoor van Milone heeft illegaal een extern bedrijf ingehuurd om onderzoek te doen naar de privélevens van leden van de Heilige Stoel", aldus het Vaticaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.