Nieuws

Oud-accountant Vaticaan eist miljoenen schadevergoeding na ontslag

De voormalige hoofdaccountant ('auditor general') van het Vaticaan eist samen met zijn rechterhand een schadevergoeding van ruim negen miljoen euro van de rooms-katholieke kerk. Hij werd in 2017 ontslagen.

Dat meldt het FD. Libero Milone, eerder topman van Deloitte Italië, werd in 2015 aangesteld als auditor general van het Vaticaan. De benoeming door paus Franciscus had als doel "de bezem door de financiën van het Vaticaan te halen", aldus het FD. Ook moest Milone zorgen dat de verslaggeving voldeed aan internationale standaarden.

Reputatie besmeurd

Volgens het Vaticaan zijn de hoofdaccountant en zijn naaste medewerker in 2017 alweer ontslagen, omdat ze zelf de regels zouden hebben overtreden. Maar Milone stelt dat het ontslag komt nadat de twee onregelmatigheden in de boekhouding vonden. Ze vinden dat hun reputatie onterecht is besmeurd door hun ontslag.

Een en ander zou te maken hebben met vastgoedinvesteringen van kardinaal Angelo Becciu. Deze wordt inmiddels verdacht van grootschalige fraude, onder meer met vastgoed in Londen. Maar enkele jaren geleden was de kardinaal nog een machtige figuur in het Vaticaan.

Milone zou in problemen zijn gekomen na het opvragen van extra informatie over de Londense vastgoedinvestering. Medio 2017 werd hij door Becciu gedwongen te vertrekken. In september 2017 stelde het Vaticaan dat de auditor general was ontslagen omdat hij senior functionarissen van het Vaticaan "bespioneerde".

Onrustig

Het is al jaren onrustig rondom de financiën van de Heilige Stoel. In 2013 werd EY aangetrokken als financieel adviseur van het Vaticaan. Vier van de vijf financiële kardinalen werden begin 2014 aan de kant gezet door de Paus. Ook de voorzitter van de Vaticaanse financiële toezichthouder werd vervangen.

Eind 2015 stelden financieel onderzoekers dat de boekhoudafdeling van het Vaticaan in het verleden was misbruikt voor grootschalige malversaties. Een geplande benoeming van PwC als eerste externe controleur werd in het voorjaar van 2016 afgeblazen. In plaats daarvan koos het Vaticaan voor de benoeming van Milone als auditor general, tot die in juni 2017 alweer werd ontslagen.

Eind juli 2021 werd bekend dat het Vaticaan een aantal personen, onder wie kardinaal Becciu, wegens financiële misdrijven gaat berechten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.