Nieuws

Links blok wil accountantskantoren strenger kunnen straffen

Accountants die fouten maken bij de controle moeten het jaar daarna de controleopdracht afstaan aan een collega-partner. Bij ernstige nalatigheid raakt het accountantskantoor de hele opdracht kwijt.

Deze maatregelen stellen de linkse partijen GroenLinks, SP en PvdA (37 van de 150 zetels) vandaag voor tijdens een debat over strengere wetgeving voor accountants. De partijen willen dat demissionair minister Dijsselbloem en de AFM de juridische haalbaarheid van  het plan gaat toetsen.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Bart Snels komt het hard aan als je als tekenend accountant je klant verliest. "De Autoriteit Financiële Markten constateerde voor de zomer dat meer dan de helft van de controles op de jaarrekeningen niet deugt. Dat is onacceptabel. Daarom wil ik dat een slechte controle ertoe leidt dat een andere partner of zelfs een ander accountancykantoor de klant over moet nemen. Zo komt er een stok achter de deur om accountants te dwingen hun publieke taak goed uit te voeren", aldus Snels.

De voorgestelde maatregelen moeten als het aan het linkse blok ligt straks gelden voor de negen kantoren die controles doen bij organisaties van openbaar belang (oob). De partijen willen dat de AFM degene wordt die de nieuwe maatregelen kan toepassen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.