Nieuws

'BDO-accountants gebruikten juridische schijnconstructie'

Twee accountants van BDO zouden door middel van een juridische schijnconstructie informatie voor het Openbaar Ministerie (OM) hebben achtergehouden over vermeende fraude bij vermogensbeheerder Box Consultants.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Dit zou blijken uit delen van de tuchtklacht die het OM in april 2017 indiende tegen drie BDO-accountants, waaronder Pieter-Paul Saasen, bekend aanjager van de hervormingen in het accountantsvak. Vorige week kwam de vermogensbeheerder Box Consultants in het nieuws vanwege het niet uitkeren van acht miljoen aan provisies aan zijn klanten, waaronder verschillende leden van het Koninklijk Huis. Het niet uitkeren van de provisies is in strijd met het wettelijk provisieverbod.

De rvc van Box zou in 2015 Saasen hebben gevraagd een feitenonderzoek te starten. Volgens het FD blijkt uit de tuchtklacht dat het OM "van alles aan te merken" heeft op dat onderzoek, omdat Saasen en zijn collega Luc Parren 'oneigenlijk gebruik' zouden hebben gemaakt van het verschoningsrecht, om zo het onderzoek uit handen van het OM te houden. Daarnaast zou Saasen hebben gelogen tegen het OM en daarmee de waarheidsvinding in het onderzoek hebben gesaboteerd. Ook een derde BDO-accountant zou hebben geweten van de fraude door Box, maar daarmee niets hebben gedaan.

BDO zegt in een reactie de uitspraak van de tuchtrechter af te wachten. De advocaat van de drie accountants vindt dat er een verkeerd beeld wordt geschetst en zegt dat er "mogelijk helemaal geen sprake is van fraude". Volgens de advocaat gaat het om een "frontale en ongewoon harde aanval op de integriteit van deze accountants".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.