Nieuws

Lakeman in beroep tegen tuchtuitspraak in Facultatieve-zaak

Voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) gaat in beroep tegen de uitspraak van de Accountantskamer in de tuchtzaak tegen de controlerend accountant van crematiebedrijf De Facultatieve.

De zaak draait om de omstreden overname van De Facultatieve door voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer en drie zakenpartners, die begin vorig jaar door website Follow the Money in de publiciteit werd gebracht. Keizer trad naar aanleiding van de ophef af als VVD-voorzitter.

In de tuchtklacht stelde Lakeman dat Keizer en zijn zakenpartners het eigen vermogen van de verkochte Facultatieve-onderneming en ook dat van de kopende onderneming veel te laag hadden vastgesteld. Daardoor werd aan de volgens Lakeman opvallend lage verkoopprijs "een schijn van redelijkheid" gegeven. De EY-accountant had de jaarrekeningen volgens de SOBI-voorzitter niet goed mogen keuren. Volgens de Accountantskamer heeft Lakeman echter niet aannemelijk gemaakt dat de accountant ten onrechte goedkeurende verklaringen heeft afgegeven.

Lakeman: "De klacht van SOBI dat EY ten onrechte de jaarrekeningen 2012 B.V. Beheermaatschappij De Facultatieve en van de Facultatieve Groep B.V. (eigendom van Henry Keizer) heeft goedgekeurd is afgewezen omdat de Accountantskamer de tijdens de zitting door SOBI gegeven toelichting als een uitbreiding van de klacht heeft opgevat. Door beide jaarrekeningen goed te keuren is naar mijn mening onzichtbaar geworden dat Henry Keizer de onderneming voor een fractie van de reële waarde heeft verkregen. In het oordeel van de Accountantskamer wordt daar aan voorbij gegaan en mede daarom teken ik hoger beroep aan."

Ook de klacht van SOBI dat EY over de verkoop van De Facultatieve ten onrechte geen Wwft-melding heeft gedaan bij de Financial Intelligence Unit (FIU) verklaarde de Accountantskamer ongegrond. Nog afgezien van de vraag of de accountant dit had moeten melden, heeft Lakeman "nog niet het begin van bewijs" aangedragen dat er geen melding is gedaan.

Bovendien geldt voor zo'n melding een geheimhoudingsplicht. Het zou volgens de Accountantskamer "strijdig zijn met de eisen van een goede tuchtprocesorde, indien ieder door het indienen van een (niet met feiten onderbouwde) tuchtklacht, de facto een zogenaamde fishing expedition, een betrokkene ter afwering van die tuchtklacht zou kunnen dwingen deze geheimhoudingsplicht te doorbreken."

Eerder diende Lakeman tegen Keizer een strafklacht wegens oplichting in. Die zaak loopt nog.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.