Nieuws

Uitspraak tuchtklacht Lakeman tegen EY-accountant komt later

De Accountantskamer heeft meer tijd nodig voor een uitspraak over de tuchtklacht van Pieter Lakeman tegen een accountant van EY, die de boeken controleerde van uitvaartorganisatie de Facultatieve. De tuchtrechter hoopte op 5 januari uitspraak te kunnen doen, maar dat schuift maximaal vijftien weken op.

Lakeman, voorzitter van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) diende in mei 2017 een tuchtklacht in tegen de accountant van EY. Volgens Lakeman heeft die in de Facultatieve-affaire "onware verklaringen" bij twee door EY goedgekeurde jaarrekeningen afgelegd.

Lakeman stelde in het voorjaar van 2017 dat toenmalig VVD-voorzitter Henry Keizer c.s. het eigen vermogen van de verkochte Facultatieve-onderneming en ook dat van de kopende onderneming te laag had vastgesteld. Daardoor werd aan de in zijn optiek opvallend lage verkoopprijs “een schijn van redelijkheid” gegeven. EY had de jaarrekeningen volgens Lakeman niet goed mogen keuren.

FIU

De tegenwerping van EY dat de jaarrekeningen 2012 van de verkochte en van de kopende onderneming een getrouw beeld gaven van de grootte van het vermogen was volgens Lakeman onwaar. Lakeman nam het EY ook kwalijk dat de verkoop van de Facultatieve niet gemeld werd bij de Financial Intelligence Unit en diende bij de Accountantskamer een klacht in tegen de betrokken EY-accountant.

Bij de behandeling van de tuchtklacht in september 2017 stelde de advocaat van de betrokken EY-accountant dat de verschillende onderdelen van de Facultatieve meer waard waren dan het geheel, maar dat de vereniging die niet wilde opsplitsen. Dat verklaarde de lagere verkoopprijs. De accountant blijft achter de goedgekeurde jaarrekeningen staan.

De SOBI-voorzitter stelt "gezien de zwaarte van de zaak" begrip te hebben voor het uitstel van de uitspraak.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.