Nieuws

Aanhoudingen in Belgisch voetbal wegens fraude

Het federaal parket van België heeft enkele scheidsrechters, een clubcoach en een oud-manager aangehouden in verband met een grootscheeps onderzoek naar matchfixing en fraude in de hoogste klasse van het Belgische voetbal.

Oud-Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck, Club Brugge-coach Ivan Leko en de scheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière zijn aangehouden. Eerder al werd bekend dat de spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic waren opgepakt. Verder maakte het parket duidelijk dat het gaat om 44 huiszoekingen in België en dertien buiten het land, met name in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië. In België nemen aan de actie 184 politieagenten deel.

Het onderzoek werd eind 2017 opgestart, omdat er concrete aanwijzingen waren van 'verdachte financiële handelingen' in de hoogste klasse van het profvoetbal. Sommige spelersmakelaars zouden daar onafhankelijk van elkaar bij betrokken zijn geweest, waardoor commissies bij spelerstransfers, beloningen van spelers en trainers, en andere betalingen verborgen werden gehouden voor de Belgische overheid.

Tijdens het onderzoek doken aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het seizoen 2017-2018. Het onderzoek wordt gevoerd door de onderzoeksrechter in Limburg en heeft formeel betrekking op het deelnemen aan een criminele organisatie, witwaspraktijken en corruptie. De onderzoeksrechter beslist later over het eventueel voorgeleiden van de opgepakte personen.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.