Nieuws

Journalist Bart de Koning wint Anti Fraude Award

Onderzoeksjournalist Bart de Koning is de winnaar van de Anti Fraude Award 2018, de jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt tijdens het Fraude Film Festival in Amsterdam.

De Koning publiceerde recent het boek 'Vriendjespolitiek', waarin hij beschrijft hoe fraude en corruptie onze rechtsstaat en het vertrouwen van de burger aantasten. De prijs werd aan De Koning uitgereikt door hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer, die vooraf waarschuwde voor het risico als je een prijs door een accountant laat uitreiken. Tijdens de Oscaruitreiking van vorig jaar ging dat immers pijnlijk mis.

Nominaties waren er verder voor gameproducent Hackshield/Favour, die door het bouwen van hack games streeft naar bewustwording van cyberrisico's onder kinderen, en ticketbureau Ticketswap, dat veel energie steekt in het bestrijden van fraude in de handel met concert- en festivalkaarten.

Relletje

Het Fraude Film Festival schonk dit jaar aandacht aan thema's als maatschappelijke ondermijning, crisismanagement en ethisch leiderschap. Tijdens de sessie over crisismanagement ontstond op het podium een relletje tussen de organisatie en de Franse producent van de documentaire 'Diesel: The Industry's smokescreen’ over dieselgate in de automobielindustrie. De producent bleek niet gelukkig met sponsoring van de sessie door PwC, omdat zijn medeproducent rondom de luxleaks-affaire nog in een rechtszaak met dat kantoor verwikkeld is.

Oud-commendant der strijdkrachten Peter van Uhm, tegenwoordig als adviseur verbonden aan PwC, suste de zaak door te pleiten voor openheid. "Wie in de huidige wereld nog meent iets te kunnen verstoppen, is zichzelf aan het foppen", stelde hij, "zelfs bij een conflict tussen een journalist en PwC".

Van Uhm maakte een duidelijk onderscheid tussen schuld en verantwoordelijkheid en pleitte voor het lerend vermogen van organisaties. "Als je niet meer leert ben je dood, dat is bij deze autofabrikanten nog niet geland." Belangrijk is dat organisaties voorbereid zijn op een mogelijke crisis, "want als die crisis langskomt en je moet jezelf dan nog gaan organiseren ben je echt te laat".

Accountant.nl organiseerde tijdens het filmfestival een eigen debat over accountant en fraude, dat druk werd bezocht. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.