Nieuws

Randstadtopman pleit voor minimumtarief zzp'ers

Het kabinet moet bodemtarieven invoeren voor zzp'ers, om uitholling van het sociale stelsel te voorkomen. Dat zegt topman Jacques van den Broek van uitzendorganisatie Randstad in het FD.

Van den Broek richt zich met name tegen platformbedrijven, die flexwerkers via een zzp-constructie aan het werk zetten zonder sociale verzekering. Zij kunnen daardoor lagere uurtarieven betalen dan uitzendorganisaties. "Als je één miljoen mensen op die manier laat werken, holt dat het sociale systeem uit. Ook op een flexibele arbeidsmarkt heb je recht op zaken zoals een verzekering, training en hypotheek", aldus de Randstad-topman. "Met de Europese vakbonden hebben we afgesproken dat platformwerkers onder hetzelfde regime moeten vallen."

Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees kwam eerder met plannen voor een minimumtarief, om zzp'ers aan de onderkant van de markt te beschermen. Die plannen leidden tot Europese bezwaren, omdat tariefafspraken vrije concurrentie belemmeren. "Het is misschien niet gemakkelijk, maar wel nodig", zegt Van den Broek hierover.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.