Nieuws

'Terugkeer naar oude verslaggevingsregels is geen oplossing'

De huidige verslaggevingsregels zijn niet perfect, maar het romantiseren van de oude regels slaat de plank mis. Veel van de huidige verslaggevingsregels zijn namelijk een antwoord op de excessen die ontstonden bij de oude verslaggevingsregels.

Dat stellen Kees Camfferman (hoogleraar financial accounting, VU) en Dick Korf (accountant en partner KPMG) in een opinie in het Financieele Dagblad. Camfferman en Korf reageren op kritiek op de huidige IFRS-regels, die door recente schandalen zoals het faillissement van Carillion is aangewakkerd. Een terugkerend onderdeel van deze kritiek is dat de International Accounting Standard Board (IASB) een fundamentele fout zou hebben gemaakt door de oorspronkelijke doelstelling van verslaggeving (het afleggen van verantwoording) in te ruilen voor het ondersteunen van beleggingsbeslissingen.

Camfferman en Korf geven toe dat de regelgeving complexer is geworden en dat de huidige regelgeving ook haar problemen kent, maar dat een terugkeer naar "die goeie oude tijd" geen hout snijdt. "Dat is te simpel en leidt niet tot betere verslaggeving. Dat verslaggeving van karakter is veranderd komt niet omdat de IASB een foute afslag heeft genomen, maar is veel meer een weerspiegeling van een ‘nieuwe realiteit’: een samenleving waar minder vertrouwen heerst en het niet vanzelfsprekend is dat het management wel goed bezig zal zijn zolang de activa maar voorzichtig zijn gewaardeerd. In deze nieuwe realiteit zijn veel ondernemingen groter en ondoorzichtiger, met andere verdienmodellen en complexere producten en diensten. Belanghebbenden bij de jaarrekening hebben voortdurend gevraagd om verslaggeving die bij deze nieuwe realiteit past."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.