Nieuws

Meer CO2-uitstoot in 2018

De uitstoot van CO2 stijgt dit jaar wereldwijd met drie procent, aldus wetenschappers van het Global Carbon Project in een jaarlijks rapport. Accountants kunnen ondernemingen helpen om hun CO2-uitstoot beter in beeld te krijgen.

Vorig jaar groeide de uitstoot van broeikasgas met 1,6 procent. Toen werd nog gehoopt dat dat een tijdelijke piek was, na twee jaar van nagenoeg gelijkblijvende cijfers. Die hoop is nu de bodem in geslagen; in 2018 stijgt de wereldwijde uitstoot van CO2 naar recordhoogte, zo is de verwachting. Volgens de wetenschappers is de CO2-toename vooral te wijten aan het gebruik van fossiele brandstoffen.

Het rapport  van het Global Carbon Project werd gepresenteerd in het Poolse Katowice, waar vertegenwoordigers van circa 190 landen praten over het klimaat en de wijze waarop het Klimaatakkoord van Parijs in praktijk kan worden gebracht. Dat akkoord is er op gericht de temperatuur op aarde deze eeuw met niet meer dan twee graden te laten stijgen. De VN liet eerder al weten dat landen meer moeten doen om dat te halen.

Groene brigade NBA

Dit voorjaar bleek uit onderzoek  van de NBA en de Rijksuniversiteit Groningen dat de meeste ondernemingen geen broeikasgasbeleid hanteren en weinig tot niets registreren over hun CO2-uitstoot. Accountants kunnen een actieve rol vervullen om daar verbetering in te brengen.

Mede daarom heeft de NBA, als uitvloeisel van de Vernieuwingsagenda, inmiddels een 'groene brigade' opgericht. In een video geven twee leden van die nieuwe brigade aan wat zij als aandachtsgebieden zien voor de accountant op het terrein van duurzaamheid. Ook wordt nader ingegaan op de resultaten van het onderzoek over 'CO2 op de financiële agenda'.

Bekijk de video van de ‘groene brigade’ van de NBA

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

Financiële instellingen rapporteren over vorderingen meten CO2-impact

Het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) heeft een rapport uitgebracht over de vorderingen die de veertien aangesloten Nederlandse financiële instellingen hebben gemaakt met het berekenen van de CO2-impact van hun beheerd vermogen. Ze hebben de methodiek daarvoor tot nu toe toegepast op ruim een triljoen euro aan verzameld beheerd vermogen, bijna de helft van het totaal. Na verdere analyse van deze data zullen de leden hierover rapporteren in hun jaarverslagen.

x 0

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.