Nieuws

'Kosten CO2-uitstoot opnemen in het jaarverslag'

Om vast te stellen of de klimaatdoelstellingen van Parijs worden gehaald moeten klimaatprestaties van bedrijven worden gemeten en gepubliceerd. Maar veruit de meeste ondernemingen hanteren geen broeikasgasbeleid en registreren weinig tot niets over hun CO2-uitstoot.

Dat blijkt uit recent onderzoek  van de NBA en de Rijksuniversiteit Groningen. In een opiniebijdrage  in het FD pleiten prof.dr. Dick de Waard (RUG) en Paul Slegers (bestuurslid NBA Accountants in Business) voor het opnemen van de kosten van CO2-uitstoot in de prijzen van producten en diensten. "Alleen op die manier is het mogelijk de vervuiler te laten betalen", aldus de auteurs. Hoewel ze erkennen dat dit leidt tot "substantieel duurdere producten en diensten" is het onvermijdelijk, als we de rekening van te hoge CO2-uitstoot niet willen doorschuiven naar jongere generaties.

"Een eerste grote stap is dus de zorgvuldige, systematische registratie van CO2-uitstoot in ondernemingen, zodat hun aandeel in de klimaatimpact zichtbaar wordt gemaakt", menen De Waard en Slegers. Bij het beter vastleggen van een en ander in het jaarverslag kunnen financieel professionals als accountants, controllers en financieel directeuren een rol spelen.

Congres

Op vrijdagmiddag 13 april organiseren NBA en RUG in Amsterdam een congres over 'De rol van de financial in CO2-reductie'. Tijdens dit congres zal prof. De Waard de uitkomsten van het genoemde onderzoek toelichten. Ook wordt belicht hoe grote organisaties kunnen omgaan met CO2-reductie en komt de rol van de controlerend accountant rondom CO2-rapportage aan de orde.

Aanmelden voor het congres kan via de website van de NBA. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.