Nieuws

Accountant aansprakelijk voor schade inbrengverklaring

Een accountant-administratieconsulent en zijn kantoor moeten opdraaien voor de schade die voortvloeit uit een afgegeven inbrengverklaring. De accountant had volgens het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch de aangeleverde informatie moeten onderzoeken.

Lex van Almelo

De financiële holding van een oud-directeur van ABN AMRO fuseerde met een assurantiekantoor. De aandelen van het fusiebedrijf kwamen in handen van een nieuw opgerichte holding. De accountant-administratieconsulent stelde jarenlang de jaarrekening samen voor het assurantiekantoor. Ten behoeve van de fusie stelde hij een fictieve consolidatiebalans en een balans zonder goodwill op. Later stuurde hij in opdracht van beide fusiepartners een inbrengbeschrijving met een accountantsverklaring naar de oprichters van de nieuwe holding. Volgens de accountant was de waarde van de inbreng ten minste gelijk aan het bedrag dat moet worden gestort.

Na de fusie dichtte de dga van de vroegere holding desgevraagd een liquiditeitsgat bij het assurantiekantoor. Een paar maanden later gingen de oprichters/fusiepartners met een juridisch conflict uit elkaar. Bij een controle van de inbreng(verklaring) bleek dat de waarde van het assurantiekantoor 158.114 euro lager zou zijn uitgevallen als de administratie correct was gevoerd. Uiteindelijk ging het assurantiekantoor failliet.

De Accountantskamer verklaarde de klacht van de voormalig bankdirecteur tegen de accountant deels gegrond en legde een waarschuwing op.

Tekort geschoten

De gedupeerde geldschieter probeerde aanvankelijk zonder succes de schade te verhalen op de accountant en zijn maatschap. In hoger beroep geeft het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch hem echter gelijk: de accountant is toerekenbaar tekort geschoten bij de uitoefening van zijn opdracht en heeft de geldschieter daardoor schade berokkend. De hoogte van die schade moet nog worden vastgesteld.

Het accountantskantoor heeft op basis van de stukken die het assurantiekantoor aanleverde gezegd dat het kantoor 169.551 euro waard was. Het heeft die stukken echter niet nader onderzocht en domweg een gecorrigeerde kolommenbalans gebruikt, die veel gunstiger was voor het assurantiekantoor. Volgens die gecorrigeerde balans kwam het verlies van het assurantiekantoor namelijk 107.229,37 euro lager uit.

De geldschieter had van het accountantskantoor “als redelijk handelend en redelijk bekwaam accountant mogen verwachten” dat het kantoor:

  • met beide opdrachtgevers had overlegd over het gebruik van de gecorrigeerde kolommenbalans als basis voor de inbrengverklaring;
  • de gegevens die het assurantiekantoor aanleverde had onderzocht.

De geldschieter is door het faillissement zijn investeringen kwijt, waarvoor hij financiële verplichtingen is aangegaan. Verder bestaat zijn schade uit betaalde fusiekosten, betaalde kosten in het kader van het faillissement en advocaatkosten. Hoe groot die schade is, moet nog worden uitgerekend.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.