Nieuws

'KPMG-accountants gebruikten schaduwdossier bij Ballast Nedam'

Drie KPMG-accountants verstopten smeergeldbetalingen van bouwbedrijf Ballast Nedam aan Saoedische en Surinaamse hoogwaardigheidsbekleders in een apart dossier dat buiten het controledossier werd gehouden.

Dat vermoedt het OM in een strafzaak tegen de drie voormalig accountants van KPMG. Het OM beschuldigt het drietal, die partners waren bij KPMG, van witwassen en valsheid in geschrifte. Een van de accountants was ten tijde van de handelingen ook bestuurslid bij KPMG.

Mapje

Dat meldt het Financieele Dagblad. Het aparte mapje met informatie over de smeergeldbetalingen zou volgens het OM verstopt zijn op de kamer van de toenmalige leadpartner. Daarnaast zou er ook een 'kladje' geweest zijn waar betalingen op werden genoteerd.

Het is uitzonderlijk dat het OM niet de gang naar de tuchtrechter maakt, maar de accountants strafrechtelijk vervolgd. Advocaat Petra van Kampen vindt dan ook dat de rechtbank het OM niet-ontvankelijk moet verklaren, omdat volgens haar "zuiver tuchtrechtelijke feiten" in een "strafrechtelijk jasje" worden gegoten.

Smeergeld

Ballast Nedam zou in de periode 2000-2003 in totaal 29,5 miljoen aan smeergeld hebben betaald om opdrachten binnen te halen voor onder meer de bouw van militaire vliegvelden in Saoedi-Arabië en een brug in Suriname. De aanneemsom van deze projecten van 674 miljoen dollar en 180 miljoen gulden zou door de KPMG'ers zijn witgewassen. KPMG was in die tijd controlerend accountant bij Ballast Nedam en keurde alle jaarrekening goed.

Twee Ballast Nedam-directeuren worden afzonderlijk vervolgd. KPMG trof in 2013 een schikking van 7 miljoen euro en Ballast Nedam trof een schikking in 2012, voor 17,5 miljoen euro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.