Nieuws

Loonkloof grootst bij Unilever

De zogeheten loonkloof, het verschil in salaris tussen de hoogste baas en de gemiddelde werknemer, is in Nederland het grootst bij Unilever. Topman Paul Polman verdient 292 keer meer dan de gemiddelde werknemer bij het wasmiddelen- en voedingsconcern.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Het Financieele Dagblad. Polman wordt op de voet gevolgd door Jean François van Boxmeer van bierbrouwer Heineken, wiens beloning 277 keer hoger ligt dan die van de gemiddelde werknemer.

CNV Vakmensen spreekt van bizarre verhoudingen: "Polman verdient per dag wat de gemiddelde werknemer bij zijn bedrijf per jaar verdient", aldus een woordvoerder. Hij wijst erop dat er cao-onderhandelingen aankomen. "Het bedrijf kan dan niet met droge ogen volhouden dat werknemers hun eisen moeten matigen." 

Uit hetzelfde onderzoek in opdracht van de krant blijkt dat de loonstijging van Nederlandse topbestuurders van beursgenoteerde bedrijven in de pas loopt met de gemiddelde stijging voor medewerkers die onder een cao vallen. De totale beloning van 21 onderzochte ceo's steeg vorig jaar met 1,8 procent ten opzichte van 2016. Gemiddeld verdienden zij afgerond 4,7 miljoen euro, tegen 4,6 miljoen een jaar eerder. Nancy McKinstry van Wolters Kluwer voert de lijst aan, zij toucheerde 14,2 miljoen. Hekkensluiters zijn Kees van Dijkhuizen van ABN Amro en Paul van Riel van Fugro (beiden 0,7 miljoen). 

Bron: ANP

Gerelateerd

Afbeelding Opinie

Verslag uit Duitsland: contributie

In mijn dagelijkse praktijk zijn splitsingen (carve-outs) mijn specialisatie. Daarbij help ik bedrijven zich te concentreren op hun kernactiviteiten en begeleid hen in dit splitsingsproces. De vraag die daarbij centraal staat is: waarvoor is de organisatie op aarde? Dit principe geldt niet alleen voor bedrijven, maar kan op bijna alles worden losgelaten: de overheid, goede doelen. En zelfs op, jawel, …de beroepsorganisatie van accountants(?).

x 20 84 9 Tjibbe Bosman

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.