Nieuws

Opnieuw tuchtklacht SOBI tegen accountant De Facultatieve

Voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) heeft opnieuw een klacht bij de Accountantskamer ingediend tegen de EY-accountant die crematieconcern De Facultatieve controleerde.

Volgens Lakeman heeft de accountant de tuchtrechter misleid door te beweren dat hij geen rol heeft gespeeld bij de omstreden overname van De Facultatieve door voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer en drie zakenpartners. Uit een vertrouwelijke bestuursnotitie uit november 2012 zou volgens Lakeman blijken dat de accountant "wel degelijk een rol heeft gespeeld" bij die overname.

Keizer en zijn zakenpartners zouden volgens onderzoekssite Follow The Money, die de zaak naar buiten bracht, De Facultatieve voor een veel te lage prijs in handen hebben gekregen. Naar aanleiding van de ophef trad Keizer af als VVD-voorzitter, om zijn partij niet in diskrediet te brengen.

De Accountantskamer oordeelde in de eerste tuchtklacht dat SOBI niet heeft aangetoond dat de accountant ten onrechte goedkeurende verklaringen heeft afgegeven en ten onrechte geen Wwft-melding zou hebben gedaan. De klacht over de rol die de accountant gespeeld zou hebben bij de overname verklaarde de tuchtrechter niet-ontvankelijk, omdat SOBI die pas op de zitting naar voren bracht.

Naheffing

Lakeman voelt zich gesterkt door een naheffing aan het adres van Keizer en zijn partners, waarover de Telegraaf gisteren berichtte. "De Accountantskamer was het niet met mijn zienswijze eens. Daarom ben ik maandag tegen hun uitspraak in beroep gegaan. Maar de FIOD deelt mijn zienswijze wél. Dat blijkt uit de naheffing inkomstenbelasting van vermoedelijk circa 24 miljoen euro die aan Keizer en zijn zakenpartners is opgelegd, waarvan circa 12 miljoen aan Keizer zelf."

Eerder diende Lakeman een strafklacht in tegen Keizer en zijn zakenpartners wegens oplichting. Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaat.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.