Nieuws

PwC: 'Verloop onder jonge werknemers is stabiel'

De Telegraaf schreef onlangs dat grote accountantskantoren moeite hebben om jong talent vast te houden. Volgens PwC is het beeld genuanceerder; de huidige krappe arbeidsmarkt heeft wel zo zijn uitdagingen, maar tot nu toe lukt het om het verloop stabiel te houden.

'Accountants niet aan te slepen', kopte De Telegraaf op 5 maart 2018. Uit een rondgang langs de kantoren blijkt volgens de krant dat er momenteel honderden vacatures openstaan. Dat zou deels aan de toename van werkzaamheden liggen, maar er zou ook sprake zijn van een hoog en stijgend verloop. Een woordvoerder van KPMG beaamde de problemen in het artikel. Ook EY gaf aan dat het verloop was gestegen.

Recruitmentorganisatie Robert Walters zegt de problemen eveneens te signaleren; de jonge generatie zou niet meer zo hechten aan een leaseauto, maar meer aan een betere werk-privébalans. Verder zouden jongeren die in de accountancysector blijven volgens recruiters vaker de overstap naar een kleiner kantoor maken.

Volgens PwC is het beeld genuanceerder. De huidige markt is uitdagend, maar het kantoor herkent zich niet in de kop van De Telegraaf. Accountant.nl sprak met Agnes Koops, directielid van de accountantspraktijk, over hoe PwC omgaat met de huidige arbeidsmarkt.

In De Telegraaf wordt gesproken over een toename van het verloop bij jonge werknemers. Hoe ligt dat bij PwC?
"Ons verloop onder jongere collega's (nul tot zes jaar werkervaring) is stabiel en in lijn met ons streefcijfer. Wij zien geen toename van het verloop onder deze groep. Tevens zien wij op basis van onze exit-interviews (learning from leavers) een grote diversiteit aan vertrekredenen. Deze zijn niet sec te koppelen aan de genoemde trends in het Telegraaf-artikel."

Is er een verschil tussen het verloop onder jonge accountants en het verloop onder dezelfde leeftijdsgroep in de rest van het bedrijf? Met andere woorden, is het verloop bij accountants groter?
"Nee, het verloop onder assurance-collega's met nul tot zes jaar werkervaring is in vergelijking met onze belasting- of adviespraktijk vergelijkbaar of juist lager."

PwC heeft net als de andere kantoren ook een flink aantal vacatures openstaan. Is het moeilijk om deze te vullen en zijn er tekorten op bepaalde afdelingen?
"Binnen Assurance hebben wij inderdaad een groot aantal vacatures open staan, en zeker substantieel meer dan vorig jaar. Dit hangt nauw samen met de aantrekkende economie en onze behoefte aan verdere groei van onze formatie in het kader van onze kwaliteitsagenda. Wij investeren dus nadrukkelijk in de omvang van onze formatie. Met hulp van onze collega's, onze ambassadeurs, slagen we hier goed in. Dit lopende boekjaar hebben wij al bijna honderd ervaren collega’s aangetrokken."

Is er bij PwC een verband tussen het aantal vacatures en het verloop onder jonge werknemers?
"Nee, ons verloop past binnen onze verwachting. Ons streefcijfer voor het aannemen van nieuwe collega's in de Associate Academy (het tweejarige traineeprogramma van PwC, red.) is vergelijkbaar met vorig jaar. Ten opzichte van voorgaand jaar lopen we zelfs voor op het aannemen van nieuwe collega's, waardoor we naar verwachting binnen afzienbare tijd onze beoogde intake voor september op orde hebben. Voor de zomer hebben we, als nadere kennismaking, een zogenoemd pre-boarding event om onze starters vroegtijdig mee te nemen in onze journey."

Wat voor soort maatregelen nemen jullie om in de huidige arbeidsmarkt jong talent binnen te halen?
"Uiteraard bevinden wij ons in een dynamische arbeidsmarkt en zien wij daarin uitdagingen. Wij anticiperen daarop met nieuwe startmogelijkheden voor pas afgestudeerden. Nieuw is onze Bachelor Academy, een traineeship voor pas afgestudeerden met een bredere bachelor opleiding, die op zoek zijn naar een afwisselende (eerste) baan en onze teams ondersteunen bij controleopdrachten. Hiermee spreken we een hele nieuwe groep studenten aan."

Daarnaast start PwC per 1 september aanstaande met een Digital Academy, om universitaire studenten met een meer digitaal profiel of interessegebied aan te trekken op het snijvlak van financial- en IT-audit. "Best spannend", aldus Koops, "omdat deze groep studenten ons niet altijd als meest voor de hand liggende werkgever zag. Maar de uitdagingen die we hen op de werkvelden van bijvoorbeeld cyber en data kunnen bieden zijn juist heel aantrekkelijk".

Recruitmentorganisatie Robert Walters deed in het stuk van De Telegraaf enkele uitspraken over de moeizame werk-privébalans bij jonge accountants. Herkennen jullie dat?
"Werken bij PwC, zeker in combinatie met een vervolgstudie zoals de RA-opleiding, is voor starters (in brede zin) zeker uitdagend en wennen. De overgang van student naar professional is relatief groot en wordt soms onderschat. Wij proberen hen hier zo goed mogelijk in te begeleiden, ook in het maken van de juiste keuzes qua werk en privé. We vinden het vooral belangrijk dat PwC'ers invloed kunnen uitoefenen op hun eigen werkdruk op een manier die hem of haar past. We bieden daarvoor middelen als uitgebreide verlofmogelijkheden, tijdsmanagementtrainingen, bewustwordingscampagnes over voeding, ontspanning, bewegen, compensatie en balans. In ons medewerkerstevredenheid komt naar voren dat dit zeer wordt gewaardeerd."

Volgens Koops is werken bij PwC "zeker geen nine-to-five-job, maar wel een hele waardevolle investering in je eigen ontwikkeling. Los van de combinatie werk en studie kenmerkt ons beroep zich uiteraard door een duidelijk seizoenspatroon. Maar we zien dit jaar een trend van dalende overuren en productiviteit. Daar sturen we ook nadrukkelijk op".

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.