Nieuws

Rekenkamer: 'Kabinet niet ambitieus genoeg bij verbeteren boekhoudstelsel rijk'

Het kabinet stelt zich te vrijblijvend en onvoldoende ambitieus op als het gaat om een structurele verbetering van de boekhouding van de rijksoverheid. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor deze brief vormt de reactie van het kabinet op een vorig jaar gepubliceerd advies om geleidelijk het boekhoudstelsel van het Rijk aan te passen. Nu is dat een kas-verplichtingenstelsel, terwijl het advies aangeeft dat de ontwikkeling meer richting een baten-lastenstelsel moet gaan. "Dat sluit immers aan bij wat veel andere overheden hebben (zoals gemeenten, maar ook organisaties die wettelijke taken op afstand uitvoeren). Ook veel lidstaten van de Europese Unie tenderen naar een baten-lastenstelsel", aldus de Algemene Rekenkamer.

Volgens de rekenkamer maakt het kabinet geen duidelijke keuze voor een baten-lastenstelsel op termijn "als structurele oplossing voor de inherente manco's van het huidige stelsel. Het kabinet wil immers over twee jaar, in 2020, evalueren wat er nog nodig is aan eventuele verdere stappen in de richting van een baten-lastenstelsel. Wij vinden dat te vrijblijvend en onvoldoende ambitieus."

'Democratische kwaliteitsverbetering'

Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, noemde in januari in Elseviers Weekblad het invoeren van een baten-lastenstelsel een "democratische kwaliteitsverbetering". "Dat stelsel versterkt het budgetrecht van het parlement. Het kan naar mijn mening ook de basis leggen voor hernieuwd vertrouwen van burgers in de democratie... Zo'n eigentijdse boekhouding brengt meer relevante informatie bijeen, maakt het mogelijk geld inzichtelijk te koppelen aan prestaties en maakt burgers en volksvertegenwoordigers beter wegwijs in de staatsuitgaven – vooraf bij de parlementaire besluitvorming en achteraf bij de verantwoording."

De Tweede Kamer wil later dit jaar over dit onderwerp in debat met de minister van Financiën.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.