Nieuws

Lakeman tegen benoeming De Swaan bij ABN Amro

Voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Swapschade vindt dat Tom de Swaan vanwege zijn rol in het renteswap-schandaal géén voorzitter van de raad van commissarissen van ABN Amro kan worden.

In een brief vraagt hij de leden van de financiële commissie van de Tweede Kamer vandaag om de voorgenomen benoeming van De Swaan bij de staatsbank te verhinderen. Sinds 2001 verkocht ABN Amro onder verantwoordelijkheid van De Swaan zevenduizend ondeugdelijke renteswaps aan mkb-bedrijven. De daaruit voortvloeiende schade bedraagt 3 miljard euro. Lakeman noemt de voorgenomen benoeming "een affront jegens het Nederlandse bedrijfsleven".

Hij vindt het van arrogantie getuigen dat ABN Amro in de zoektocht naar een nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen uitgerekend bij De Swaan uitkwam: "Hij was in de periode 1999-2006 cfo van de bank en stond mede aan de wieg van de verkoop van de volstrekt ondeugdelijke renteswaps. Zijn bank verkocht willens en wetens een volstrekt inferieur product. Mede door toedoen van De Swaan zijn de onverantwoord grote risico’s volledig bij de gedupeerde mkb-bedrijven gelegd."

Lakeman noemt De Swaan "de minst in aanmerking komende kandidaat voor de functie van hoogste interne toezichthouder bij ABN Amro".

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.