Nieuws

Tijdelijke doorhaling voor goedkeuren jaarrekeningen FC Twente

De Accountantskamer heeft de accountant die de jaarrekeningen 2012/2013 en 2013/2014 van voetbalclub FC Twente goedkeurde een tijdelijke doorhaling van één maand opgelegd.

Volgens de tuchtrechter heeft de accountant de jaarrekeningen onvoldoende gecontroleerd, met name wat betreft de omzet uit de overdracht van twaalf miljoen euro aan toekomstige tv-rechten en de waardevermeerdering van het stadion met twintig miljoen euro.

Tv-rechten

De Accountantskamer oordeelt dat de accountant niet akkoord had mogen gaan met het in de jaarrekening van 2012/2013 verwerken van een voorgenomen overdracht van toekomstige tv-rechten ter waarde van twaalf miljoen euro. Het ging op dat moment namelijk om een transactie met een rechtspersoon die nog niet bestond, die ook uitstaande schulden die de voetbalclub had zou overnemen.

Deze onzekerheden bestonden niet alleen bij het sluiten van het boekjaar, maar ook bij het goedkeuren van de jaarrekening 2012/2013 in oktober 2013. De Accountantskamer verwerpt het verweer dat de accountant mocht afgaan op de intenties van alle partijen. "Jaarrekeningen (worden) niet opgesteld op basis van intenties maar op basis van feitelijke transacties en gebeurtenissen", aldus de tuchtrechter.

Waardevermeerdering stadion

Ook de waardevermeerdering van het stadion van de voormalige eredivisieclub was volgens de Accountantskamer niet goed onderbouwd. In het boekjaar 2013/2014 is de restwaarde van het stadion van nul naar twintig miljoen euro gegaan. Hierdoor hoefde FC Twente jaarlijks 1,1 miljoen euro minder af te schrijven. Over de achtergronden van deze keuze heeft de accountant zich alleen door het management van de club laten voorlichten en daarmee ingestemd. Hij heeft zelf daarnaast geen verdere controle uitgevoerd of controle-informatie verzameld, waar dat wel had gemoeten.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.