Nieuws

VEB schikt na jaren met Deloitte in Ahold-zaak

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft een schikking getroffen met accountant Deloitte over een compensatieregeling voor beleggers vanwege de grote boekhoudfraude bij Ahold die in 2003 aan het licht kwam.

Met de schikking komt na zo'n vijftien jaar een einde aan het juridisch geschil. Deloitte stelt, zonder schuld of aansprakelijkheid te erkennen, een bedrag van tien miljoen euro ter beschikking aan beleggers die ten tijde van de affaire Ahold-aandelen in bezit hadden en VEB-lid zijn. "Na vijftien jaar heeft het stoppen van de rechtszaak de voorkeur boven het voeren van een verdere jarenlange juridische procedure", aldus de beleggersvereniging.

Ahold schikte in 2005 zelf al voor een miljard euro met beleggers. De nu getroffen regeling betreft een door de VEB aangespannen procedure bij de rechtbank Amsterdam in 2012, waarbij miljarden aan schade werden geclaimd bij de accountant. Die procedure is als onderdeel van de overeenkomst op 6 juni beëindigd.

Deloitte stelt dat diverse gerechtelijke instanties in de loop der jaren hebben bevestigd dat de fraude juist mede bedoeld was om Deloitte als accountant te misleiden en heeft de fraude destijds juist zelf ontdekt en aan de kaak gesteld.

De beurskoers van Ahold kwam begin 2003 in een vrije val toen een enorm boekhoudschandaal aan het licht kwam. Zo bleken bij de toenmalige tak US Foodservice de cijfers kunstmatig opgeblazen. De affaire kostte toenmalig Ahold-topman Cees van der Hoeven en financieel directeur Michiel Meurs de kop. Beide bestuurders werden ook vervolgd voor hun rol in het boekhoudschandaal. Van der Hoeven kreeg alleen een boete, Meurs bovendien een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Bron: ANP/VEB

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.