Nieuws

Belastingfraudeur moet factuur VBA betalen

De eigenaar van een groep bedrijven uit Franeker moet de facturen van VBA accountants gewoon betalen. Het kantoor heeft zijn zorgplicht volgens de rechtbank niet verzaakt en had de btw-fraude niet hoeven ontdekken.

Lex van Almelo

VBA Franeker stelde voor een groep van vijf bv’s de jaarrekening samen, controleerde de financiële administratie en verzorgde de (suppletie)aangiften loonbelasting, ib-, ob- en vpb. De bv’s waren in handen van een dga. Eén van de bv’s, Pro XS, installeert en onderhoudt onder meer koelsystemen bij grote supermarktketens als Lidl.

In de opdrachtbevestiging staat dat de opdracht niet gericht is “op het ontdekken van fraude of onjuistheden of onwettig handelen”. Maar, zo belooft de accountant, als hij zulke zaken constateert, zal hij de klant niettemin informeren. Volgens de algemene voorwaarden moet de klant binnen een jaar reclameren; daarna vervalt het recht om te claimen.

Herstructurering

In 2013 worden de bedrijven uit de groep geherstructureerd. Daarbij wordt de – onervaren en ongekwalificeerde - zuster van de dga benoemd tot formeel bestuurder van enkele bv’s. De dga blijft de feitelijke bestuurder. Na de herstructurering boekt Pro XS grote bedragen naar de dga en zijn vrouw in privé, om bankbeslag ten laste van Pro XS te voorkomen. De ‘geleende’ gelden worden later teruggeboekt.

De relatiebeheerder van VBA had bij voorbaat bedenkingen bij de herstructurering. Met name omdat de dga in zee was gegaan met een adviseur. In 2014 is het echter een anonieme tip, die de Belastingdienst wakker schudt. Na een inval van de FIOD moeten de bedrijven over 2012 tot en met 2014 ruim één miljoen euro aan omzetbelasting nabetalen en bijna 6,5 ton aan ib/pvv.

De FIOD hoort de dga, zijn vrouw, zijn zuster, de relatiebeheerder en een kantoorgenoot van VBA. De dga wordt ervan verdacht 9500 euro aan privé-uitgaven op de zaak te hebben gezet en de relatiebeheerder wordt verdacht van medeplegen.

Het kantoor en de dga verbreken de zakelijke banden. De dga stelt het kantoor aansprakelijk voor de schade, omdat het kantoor zijn zorgplicht zou hebben geschonden. Pro XS en de gelieerde bedrijven betalen de openstaande rekeningen niet. VBA stapt daarom naar de rechter.

Zorgplicht niet geschonden

VBA beroept zich op de algemene voorwaarden, waarin staat dat Pro XS eerder aan de bel had moeten trekken. Pro XS vindt de toepassing van die algemene voorwaarden echter onaanvaardbaar. De Rechtbank Noord-Nederland kan het daarmee eens zijn als:

 • VBA zijn zorgplicht heeft geschonden;
 • daarbij sprake is van een ernstige mate van schuld;
 • overige omstandigheden met zich meebrengen dat een beroep op de algemene voorwaarden onredelijk en onbillijk is.

Dat is hier echter niet het geval. Om te beginnen heeft VBA geen rol gespeeld bij de herstructurering en heeft de relatiebeheerder niet de geldleningsovereenkomsten opgesteld. Daar staat tegenover dat de FIOD vermoedt dat de dga:

 • valse facturen heeft opgesteld en btw heeft geïncasseerd zonder die af te dragen;
 • omzet heeft verzwegen;
 • privé-uitgaven van zichzelf en zijn vrouw zakelijk heeft geboekt.

Volgens de rechtbank heeft Pro XS in strijd met de opdrachtvoorwaarden gegevens verstrekt aan VBA die niet volledig en niet helemaal juist waren. VBA hoefde volgens het contract niet te onderzoeken of er sprake was van fraude. VBA heeft zijn zorgplicht dus niet geschonden.

Maar zelfs al had VBA die plicht wel verzaakt dan had de rechtbank de eis van Pro XS niet-ontvankelijk verklaard. Door de belastingfraude van Pro XS is het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid namelijk niet onaanvaardbaar dat VBA een beroep heeft gedaan op de vervaltermijn. Pro XS c.s. moeten de openstaande rekeningen van VBA betalen; een totaalbedrag van 38.572,40 exclusief wettelijke rente.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.