Nieuws

Opnieuw onderzoek naar voormalige Volkswagen-topman

De Duitse autoriteiten gaan opnieuw onderzoek doen naar Martin Winterkorn, voormalig topman van Volkswagen, omdat hij een deel van zijn geld zou hebben verplaatst toen er onderzoeken liepen naar zijn betrokkenheid bij het dieselschandaal.

Dat melden verschillende Duitse media. Volgens Bild Am Sonntag zou Winterkorn eind januari 2017 een bedrag van 7 miljoen euro hebben overgemaakt naar een accountantskantoor in München. Daarvan belandde vervolgens 3,4 miljoen euro op een Zwitserse bankrekening. Bij elkaar zou Winterkorn in 2016 en 2017 zo'n 10 miljoen euro naar Zwitserse bankrekeningen hebben overgemaakt, waaronder een rekening van zijn vrouw.

De autoriteiten onderzoeken nu of Winterkorn heeft geprobeerd zijn geld veilig te stellen voor het geval dat hij persoonlijk aansprakelijk gesteld zou worden naar aanleiding van het dieselschandaal. Verder onderzoeken de autoriteiten of er sprake is van belastingontduiking.

Via zijn advocaat zegt Winterkorn zelf te mogen beslissen "hoe en door wie hij zijn vermogen laat beheren". Ook beweert hij dat hij geen belasting heeft ontdoken.

Dieselschandaal

Volkswagen raakte in het najaar van 2015 in opspraak toen bleek dat het bedrijf jarenlang vals had gespeeld bij toelatingstests voor dieselmotoren. Die waren voorzien van verboden software waardoor ze in het laboratorium veel schoner uit de bus kwamen dan ze bij normaal gebruik op de openbare weg waren.

Winterkorn stapte kort nadat het dieselschandaal aan het licht kwam op als baas van de Duitse automaker. De affaire heeft al geleid tot de nodige boetes en schikkingen, waar bij elkaar vele miljarden mee gemoeid zijn. In de Verenigde Staten werden eerder al enkele voormalige medewerkers van Volkswagen tot gevangenisstraffen veroordeeld. Ook lopen talloze schadeclaims tegen het bedrijf.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.