Nieuws

'Derivatenschandaal kost banken inmiddels bijna twee miljard euro'

Bij elkaar hebben de zes banken die betrokken zijn bij het derivatenschandaal inmiddels bijna twee miljard euro uitgegeven aan het compenseren van gedupeerden.

Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een inventarisatie van de halfjaarcijfers van de Rabobank, ABN Amro, ING, Van Lanschot, Deutsche Bank en SNS Bank (nu Volksbank). In 2016 gingen de banken akkoord met een grote compensatieregeling, omdat ze in het verleden ondernemers met veel te ingewikkelde financiële producten hebben opgescheept. Veel mkb'ers raakten in grote financiële problemen door de producten.

Rabobank en ABN Amro maken de grootste kosten, respectievelijk 950 miljoen en 773 miljoen euro. Volgens het FD betekent dit dat ABN Amro 36 procent van de gemiddelde winst over de afgelopen drie jaar is kwijtgeraakt, Rabobank circa 40 procent.

De kosten zitten hem vooral in de uitvoering, omdat er veel specialisten nodig zijn om de vaak complexe claims af te handelen. Na het missen van meerdere deadlines beweren de banken voor het einde van het jaar de claims te hebben afgehandeld, alhoewel ABN Amro meldt dat het bij sommige complexe dossiers langer kan duren.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.