Nieuws

FD: 'Fraude aanpakken geeft accountants aanzien'

Serieus onderzoek doen naar fraude maakt het werk van accountants interessanter en relevanter, en geeft de beroepsgroep aanzien. Daarnaast verwacht de samenleving dat de accountant een belangrijke rol speelt bij het opsporen van fraude.

Dat is de strekking van een redactioneel commentaar in het Financieele Dagblad over de discussie die momenteel speelt omtrent de rol van de accountant bij het opsporen van fraude.

Het FD vindt het geen excuus dat accountants stellen dat er onvoldoende budget zou zijn voor regulier fraudeonderzoek, omdat klanten daar pas geld voor over hebben als het mis is gegaan. "Dat kan geen excuus zijn. Zowel de onderneming als haar stakeholders hebben belang bij een serieus onderzoek naar risico's."

Een serieuze aanpak van fraude is volgens het FD nog altijd "het beste recept" voor een goed functionerende samenleving. "Het maakt bovendien het werk van accountant interessanter en relevanter. Maar misschien het belangrijkste: de beroepsgroep krijgt er weer het aanzien mee dat het verdient."

Volgens het FD dringt een vergelijking met toezichthouders AFM en DNB op. "Die hebben van de crisis geleerd dat het niet voldoende is om de wet uit te voeren. Er wordt van hen verwacht dat zij maatschappelijke schade moeten proberen te voorkomen en daarbij niet alleen naar financiële indicatoren kijken, maar ook naar andere aspecten zoals gedrag en cultuur. Ook aspecten als het verdienmodel en beloningsstructuren spelen daarbij een rol."

Accountants zouden ook een dergelijke ontwikkeling moeten doormaken, omdat de samenleving meer verwacht van accountants dan het controleren of de jaarrekening klopt. "Zij verwacht ook dat de accountant een röntgenfoto van een onderneming maakt, risico's en red flags signaleert en potentiële fraude opspoort."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.