Nieuws

Toch geen vergunningplicht Wft voor advocaten

De vergunningplicht voor advocaten die willen bemiddelen bij consumentenkredieten, waaronder het treffen van betalingsregelingen, is van de baan.

Dat meldt de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Vorig jaar kondigde de AFM aan dat op basis van de Leidraad Consumenten en Incassotrajecten de vergunningplicht - waar accountants, belastingadviseurs en gerechtsdeurwaarders onder vallen - voortaan ook zou gaan gelden voor advocaten. Die aankondiging leidde tot hevig verzet bij advocaten.

De NOvA zegt vervolgens een "indringend gesprek" te hebben gehad met de AFM waarin zij hebben aangegeven dat de werkzaamheden van een advocaat niet vallen onder de reikwijdte van de Wft. "Het gesprek heeft ertoe geleid dat de financiële toezichthouder voorlopig niet zou handhaven en zou uitzoeken of advocaten een rol hebben bij het adviseren over krediet", aldus de NOvA.

Kort daarop heeft de NOvA overlegd met de ministeries van Financiën en Justitie en Veiligheid in een consultatie over de wijziging van de Vrijstellingsregeling Wft is vervolgens opgenomen dat advocaten geen vergunning nodig hebben voor het verrichten van incassowerkzaamheden.

"Daarmee sluit het ministerie aan bij onder meer de regels van het Burgerlijk Wetboek, de Advocatenwet en de beroeps- en gedragsregels van de advocatuur. Dit houdt ook in dat de deken de toezichthouder is op advocaten en niet de AFM. De Vrijstellingsregeling Wft is inmiddels conform de consultatie aangepast en wordt van kracht per 1 januari 2019", aldus de NOvA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.