Nieuws

AFM: 'Duurzame verbetering accountantscontroles speerpunt 2019'

Een van de speerpunten in 2019 van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is duurzame verbetering van de accountantscontrole.

Dat staat in de Agenda 2019 van de AFM. Een cruciale randvoorwaarde voor een goed functionerend financieel systeem is betrouwbare financiële verslaggeving, inclusief een objectief oordeel van de accountant. De afgelopen jaren zijn de nodige stappen gezet, maar de kwaliteit van de wettelijke controles door accountantsorganisaties is nog onvoldoende verbeterd en de cultuuromslag in de sector verloopt te traag.

De belangrijkste activiteiten in 2019 van de AFM om de verbetering te bewerkstelligen zijn het uitvoeren van onderzoek "naar de voortgang van de verandertrajecten, kwaliteitswaarborgen en kwaliteit van wettelijke controles bij (een deel van de) oob-accountantsorganisaties". De AFM zegt verder met de belangrijkste stakeholders discussies te gaan voeren "over de factoren die de kwaliteit van wettelijke controles positief en negatief beïnvloeden".

Brexit

Een ander belangrijk speerpunt is het toezicht op nieuwe partijen en markten door brexit. De AFM zegt zich zorgen te maken over een no-dealbrexit. Bij een no-deal kunnen bedrijven hun toegang tot de Britse financiële markten verliezen, wat onzekerheid veroorzaakt over de continuïteit van effectenhandel en internationale bank- en verzekeringsdiensten. De AFM wil daarom dat financiële instellingen hun voorbereidingen voor een no-dealbrexit opschalen. De toezichthouder treft zelf ook voorbereidingen: "De AFM bereidt zich voor op verschillende brexit-scenario’s. Mogelijk komt 30 tot 40 procent van de Europese kapitaalmarkt naar Nederland. Dit geldt zowel voor de aandelen- als obligatiemarkt. Er is dan meer doorlopend toezicht van de AFM nodig."

Andere speerpunten zijn het voorkomen van onverantwoord gebruik van technologie en data als gevolg van de toenemende digitalisering van financiële dienstverlening, meer aandacht voor het tegengaan van witwassen en andere financieel-economische criminaliteit, en meer aandacht voor duurzaamheid in de financiële sector.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.