Nieuws

Britse financieel directeuren zien joint audit niet zitten

Joint audits jagen de auditkosten omhoog zonder enige garantie dat de methode auditkwaliteit verbetert.

Dat vindt de 100 Group, oftewel de financieel directeuren van de honderd grootste bedrijven met een Britse beursnotering. De 100 Group zegt "ontsteld" te zijn door het voorstel van de Competition and Markets Authority (CMA) om joint audits in te voeren voor FTSE 350-bedrijven. "Joint audits zijn duurder en tijdrovend, onder meer omdat het bij besluiten rondom key accounting matters vaak meer tijd kost om goedkeuring van de accountant te krijgen."

Bij het overwegen van het joint audit-model wordt vaak gewezen naar de Franse auditmarkt, waar de joint audit verplicht is voor beursgenoteerde bedrijven en waar boekhoudschandalen volgens analisten minder vaak voorkomen. De 100 Group vraagt zich echter af of het de concurrentie op de auditmarkt vergroot.

De CMA deed onlangs een reeks aanbevelingen aan de Britse overheid om de concurrentie op de auditmarkt te verbeteren. Naast joint audits wil de CMA een scheiding van controle en advies binnen accountantskantoren en een vorm van toezicht op de aanstelling van een accountant bij een beursgenoteerd bedrijf. Het is tot 21 januari mogelijk om te reageren op de aanbevelingen van de CMA. De 100 Group zegt zich momenteel te beraden over hun standpunt en mogelijk een reactie naar de CMA te sturen.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.