Nieuws

NBA-voorzitter bij BNR: 'beter uitleggen wat accountants doen'

Accountants moeten beter communiceren over wat ze doen. Bij een incident zijn ze te stil. Dat zei NBA-voorzitter Marco van der Vegte bij het BNR-programma 'Zakendoen'.

Van der Vegte benadrukte opnieuw dat het beroep moet doorgaan met het doorvoeren van de eerder ingezette veranderingen en de regie daarbij zoveel mogelijk in eigen hand moet houden. De accountant moet prestaties die verwacht mogen worden ook leveren, stelde hij.

Om het vertrouwen in het beroep te herstellen is het vooral zaak dat de accountant beter communiceert over wat hij of zij doet, aldus Van der Vegte. "Bij een incident blijft het nu over het algemeen stil. Dat moeten we omdraaien, we moeten beter verantwoording afleggen. Achter de schermen gebeuren heel veel dingen waar we niet over praten." Volgens de voorzitter vervult de accountant een belangrijke rol als waakhond. "Bij signalen van fraude wordt het een bloedhond, maar we kunnen niet alle fraudes vinden."

‘Stinkende best doen’

De redactie van BNR Nieuwsradio nodigde de NBA-voorzitter uit naar aanleiding van zijn Nieuwjaarstoespraak  op 21 januari jl. Presentator Paul Laseur en 'zakenpartner' Alexandra Jankovich (SparkOptimus) spraken met Van der Vegte over actuele thema’s in de accountancy, zoals het besluit van minister Hoekstra om een nieuwe Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) te benoemen.

De NBA-voorzitter herkende zich niet in het beeld dat accountants door hun beloning verkeerde prikkels krijgen en daarom de grenzen op zouden zoeken. "Ik zie vooral hardwerkende accountants die hun stinkende best doen." Hij pleitte dan ook voor meer "lef en vertrouwen" in de sector. Over de rechtszaak tegen twee oud-KPMG-bestuurders en twee betrokken vastgoedpartners, die momenteel de kranten haalt, wilde hij geen uitspraken doen omdat die onder de rechter is. “Maar zo’n voorpagina  doet wel pijn.”

Partnermodel

De discussie over afschaffing van het partnermodel bij openbare accountantskantoren is nog niet zo eenvoudig, stelde Van der Vegte, want "bijna geen enkel kantoor is gelijk georganiseerd". De grote kantoren zijn qua structuur veel meer corporates geworden, met een raad van bestuur die geen cliënten meer bedient. Toch bestaat de neiging het hele openbare beroep op één hoop te gooien. De NBA gaat over die structuur graag het gesprek aan met de CTA, aldus de voorzitter.

De gemaakte kwaliteitsslag binnen kantoren zorgt voor flink meer uren per controleopdracht. Dat betekent dat er soms accountants uit het buitenland moeten worden gehaald om capaciteitsproblemen op te lossen, zei Van der Vegte. Het heeft gevolgen voor de werkdruk. Betere inzet van technologie kan helpen om die te verlagen.

Ook moet het openbare beroep zich extra inspannen om als werkgever aantrekkelijk te blijven. De NBA-voorzitter vindt het "gaaf om te zien" dat jonge collega’s zich anno nu kritisch opstellen en goed voorbereid zijn op hun rol. Ze maken andere keuzes en ambiëren "helaas" daardoor ook minder vaak een toppositie binnen het kantoor.

Audit only

Naar aanleiding van de lopende discussie rondom de big four in het Verenigd Koninkrijk benadrukte Van der Vegte het belang van gezonde concurrentie. Hij vond het daarom "ongelofelijk jammer" dat één van de negen oob-accountantskantoren in ons land recent besloot om dit jaar de oob-vergunning op te geven.

Audit only is volgens hem bij het controleren van grote bedrijven eigenlijk al normaal, omdat de combinatie met advieswerk daar verboden is. Tegelijk zijn adviseurs in een controleteam vaak "keihard nodig", als het bijvoorbeeld gaat om waarderingsvraagstukken.

Een joint audit, zoals in Frankrijk al wordt gehanteerd, is niet per se de oplossing. "Bestuurders van beursfondsen in Engeland zitten er niet op te wachten." Toch is het, net als een onafhankelijk orgaan dat controle-opdrachten aanwijst aan marktpartijen, wellicht waard om te proberen, aldus de voorzitter, om te zien of daarmee de kwaliteit verbetert.

Volgens presentator Paul Laseur hoeft Van der Vegte, die zijn optreden in de uitzending afsloot met zijn favoriete muziek (Brothers in Arms van Dire Straits), zich als voorzitter van de beroepsorganisatie in ieder geval niet te vervelen. De uitzending is terug te luisteren via www.bnr.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.