Nieuws

PCAOB constateert ernstige tekortkomingen bij KPMG US

Uit nadere inspecties van de Amerikaanse toezichthouder bij KPMG US, volgend op een inspectie-voorkennisschandaal in 2017, blijkt dat er ernstige tekortkomingen zijn bij de controles van financiële instellingen door KPMG.

Dat meldt de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB). In 2017 werd bekend dat een medewerker bij de PCAOB de auditafdeling van KPMG US in 2016 waarschuwde wanneer er inspecties op handen waren. Op basis van de elf audits die de PCAOB destijds onderzocht, concludeerde de toezichthouder dat het de goede kant op ging met de kwaliteit van controles bij financiële instellingen.

Toen het lek boven water kwam besloot de toezichthouder nog eens tien andere audits te controleren. Uit die controle blijkt nu dat negen van de tien audits ernstige tekortkomingen bevatten. Ook de audits van niet-financiële instellingen door KPMG US blijken vaak niet goed; de PCAOB constateerde in 2016 bij 22 van 41 audits ernstige tekortkomingen en in 2017 bij 26 van de 52 audits.

Het voorkennisschandaal leidde tot het ontslag van vijf KPMG-partners en het ontslag van een PCAOB-werknemer. Er lopen ook nog enkele rechtszaken naar aanleiding van het schandaal.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.