Nieuws

Weinig oog voor nieuwe technologie in vacatures financieel specialisten

In vacatures voor financieel specialisten is nog nauwelijks aandacht voor nieuwe technologie, zoals data-analyse, robotics en process mining. Bij auditors wordt iets vaker gevraagd om kennis van nieuwe technologie.

Dat blijkt uit een analyse van de NBA, op basis van data van Jobdigger. De totale vraag naar hoogopgeleide financieel professionals blijft hoog en goede kandidaten zijn nog altijd schaars. Wel is de vraag naar financials zoals cfo's, controllers, riskmanagers en accountants in 2018 licht gedaald ten opzichte van 2017. Deze lichte daling volgt op jaren van zeer forse groei.

De top vijf van meest gevraagde functies in 2018 was 1. assistent accountant, 2. business controller, 3. financial controller, 4. controller en 5. accountant.

Nauwelijks technologie in vacatures

In het vierde kwartaal van 2018 werd in slechts 3,2 procent van alle vacatures voor financieel specialisten gevraagd naar kennis en/of ervaring met nieuwe technologie zoals data-analyse, robotics, data mining, process mining, data visualisatie of machine learning. Dat is maar een lichte stijging ten opzichte van de één procent die in het vierde kwartaal van 2016 werd gemeten. Traditionele technologie, zoals kennis van Excel en boekhoud- en erp-pakketten, wordt in ruim dertig procent van alle vacatures gevraagd.

Binnen de groep van financieel professionals zijn grote verschillen terug te vinden in de mate waarin nieuwe technologie wordt gevraagd. Bij accountantsfuncties wordt met slechts twee procent relatief weinig gevraagd naar nieuwe technologie en ligt de nadruk sterk op persoonlijke vaardigheden. Het meest wordt nieuwe technologie gevraagd bij auditors (18 procent), riskmanagers (14 procent) en business controllers (6 procent).

Verontrustend

Het beeld is verontrustend, aldus de NBA, omdat nieuwe technologie steeds meer gebruikt wordt in de financiële functie. Dat bleek ook uit het in december 2018 door de NBA gepubliceerde 'technologie landschapsmodel'. Bij het werven van nieuw financieel personeel, dat vaak voor meerdere jaren bij een organisatie actief zal zijn, mag worden verwacht dat deze technologie veel meer wordt gevraagd én vermeld in vacatures.

Prof. dr. Frank Verbeeten van de Universiteit van Amsterdam heeft wel een verklaring: "Technologietrends ontwikkelen zich vrijwel altijd in een trager tempo dan de verkondigers van die trend voorspellen. Bovendien wordt de toepasbaarheid van nieuwe technologie nog wel eens overschat. Soms is het daarom heel logisch dat men zegt: ik wacht wel even af, want het loopt allemaal zo'n vaart niet", aldus Verbeeten. "Bij de meeste financiële opleidingen zijn technologische competenties inmiddels expliciet in het opleidingsprogramma opgenomen."

Onderzoek

De door de NBA gesignaleerde vacaturetrends zijn gebaseerd op vacaturedata van Jobdigger, een bureau dat vacatures verzamelt van het hele Nederlandse web, inclusief jobboards en social media. Samen met de NBA ledengroep accountants in business zijn door het bureau maatwerkrapportages ontwikkeld, om de markt voor hoger opgeleide opgeleide financieel professionals inzichtelijk te maken. Daarbij wordt met name aandacht gegeven aan (post)master opgeleide financieel professionals, zoals accountants in business, RC's en de accountancysector.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.