Nieuws

Algemene Rekenkamer laat zichzelf toetsen op kwaliteit

De Algemene Rekenkamer wordt onderwerp van een internationale peer review. Doel is te beoordelen of het werk van de rekenkamer beter kan en hoe dat aan te pakken.

Het Hoge College van Staat, dat ministeries en daaraan verbonden rijksorganen onderzoekt, heeft de rekenkamers van Zweden, Canada en het Verenigd Koninkrijk gevraagd om de controlekwaliteit en het selectieproces van de Algemene Rekenkamer te toetsen.

Op 1 oktober 2019 heeft rekenkamer-president Arno Visser samen met vertegenwoordigers van de rekenkamers van die drie landen hiervoor een startdocument ondertekend.

Zwaarste vorm

Een peer review geldt als zwaarste vorm van review die een nationale rekenkamer kan ondergaan. De uitgenodigde ‘peers’, afkomstig van Riksrevisionen (Zweden), Office of the Auditor General of Canada (OAG) en National Audit Office (NAO, VK), moeten de kwaliteit toetsen van de onderwerpselectie en -programmering en de kwaliteit van uitgevoerde financiële en doelmatigheids- en doeltreffendheidsonderzoeken van de rekenkamer. Riksrevisionen heeft daarbij de rol van lead reviewer.

De reviewers krijgen toegang tot alle relevante documenten en spreken met betrokkenen, zowel binnen als buiten de Algemene Rekenkamer. De onderwerpen waar op getoetst wordt sluiten aan op de strategie 2016-2020 van de rekenkamer, waarin modernisering centraal staat.

Reviews

Nationale rekenkamers worden door hun onafhankelijke positie niet door de regering of het parlement onderzocht op hun presteren. Daarom organiseren nationale rekenkamers onderlinge reviews. De laatste keer dat de Algemene Rekenkamer een peer review onderging was in 2007.

De review moet in het najaar van 2020 afgerond zijn. Het rapport van het reviewteam wordt door de Algemene Rekenkamer openbaar gemaakt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.