Nieuws

FRC: marktaandeel big four VK gegroeid

De Britse big four-kantoren hebben hun marktaandeel vergroot ten opzichte van de andere kantoren met oob-klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Financial Reporting Council (FRC) naar het accountantsberoep en de markt voor accountantsdiensten in het Verenigd Koninkrijk.

De opgetelde totale omzet van de big four steeg in 2017/18 met 4,7 procent tot bijna 11 miljard pond, de omzet uit controle groeide met 1,7 procent tot 2,1 miljard pond. Bij de andere oob-kantoren die meededen aan het onderzoek daalde de totale omzet juist met 8,1 procent en kwam ook de omzet uit controle lager uit (6,3 procent).

Alle bedrijven uit de FTSE 100 worden nu gecontroleerd door big four-kantoren, terwijl in eerdere jaren een enkel beursfonds uit deze index nog een next five-kantoor als accountant had. Wel is het aandeel van de next five-kantoren in de FTSE 250 iets gestegen: van 3,2 procent in 2017 naar 4,0 procent in 2018.

Het aantal kantoren in het Verenigd Koninkrijk en Ierland dat wettelijke controles mag uitvoeren blijft dalen. Per 31 december 2018 waren er 5.394 geregistreerde kantoren, 4,7 procent minder dan een jaar eerder.

Het ledenaantal van beroepsorganisaties die onder het toezicht staan van de FRC is wederom gestegen. Deze zeven organisaties hebben nu samen ruim 365 duizend leden in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en bijna 550 duizend wereldwijd. In totaal zijn er 164 duizend accountancystudenten in de VK en Ierland en 600 duizend wereldwijd, "indicating accountancy remains a popular profession and the UK a centre of excellence", aldus de toezichthouder.

» Key Facts and Trends in the Accountancy Profession

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.