Nieuws

NBA: aanbevelingen CTA 'belangrijke stap naar verdere kwaliteitsverbetering'

De NBA is verheugd over de publicatie van het voorlopig rapport van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA). Met het rapport wordt een belangrijke volgende stap gezet naar verdere kwaliteitsverbetering in de sector, aldus de beroepsorganisatie in een eerste reactie.

Het is goed dat de CTA het begrip kwaliteit verder trekt dan iets dat alleen de accountant of de accountantsorganisatie aangaat en ook andere spelers in de keten meeneemt. Daarbij is het rapport gebaseerd op feiten en niet op meningen, zo stelt de NBA.

De NBA onderschrijft de zienswijze van de commissie over de aantrekkelijkheid van het beroep en het belang van technologie, waarmee de CTA een blik op de toekomst geeft.

De CTA stelt kwaliteit centraal en geeft aan dat er behoefte is aan eenduidigheid over het kwaliteitsbegrip. “Wij delen die analyse”, zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte. Ook de nadruk op fraude en continuïteit is logisch, wat de beroepsorganisatie betreft. “Deze twee onderwerpen horen, zoals de CTA aangeeft, immers bij ‘het traditionele werkveld’ van accountants. De NBA heeft daar de afgelopen periode veel aandacht aan besteed, bijvoorbeeld met het Fraudeprotocol en de Veranderagenda.” De CTA geeft aan dat er op beide twee onderwerpen nog meer focus moet komen.

De NBA vindt dat er terecht aandacht wordt besteed aan het huidige toezichtstelsel. De wijze waarop het toezicht is georganiseerd is belangrijk, maar even belangrijk is de stelling van de CTA dat toezicht ook positief-kritisch en met een op lerend vermogen gebaseerde houding moet plaatsvinden, aldus de beroepsorganisatie.

Het is volgens de beroepsorganisatie goed dat de CTA aangeeft dat zij in haar eindrapport ook rekening zal houden met de inzichten die de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) in haar nog te verschijnen eindrapport gaat geven. De NBA zal binnen de gestelde consultatietermijn een uitgebreide reactie naar de CTA sturen.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.