Nieuws

SIRA-handreiking van AFM vooral ‘hulpmiddel’ voor accountants

Het document met handvatten voor een Systematische Integriteitsrisico Analyse (SIRA), dat toezichthouder AFM recent presenteerde, roept bij enkele accountants vragen op over de status ervan.

De AFM-handreiking is bedoeld om accountantsorganisaties te helpen inzicht te krijgen in mogelijke integriteitsrisico’s, zoals betrokkenheid bij witwassen, terrorismefinanciering of corruptie, aldus de toezichthouder.

AFM, NBA en SRA hebben daarover een gezamenlijke brief gestuurd aan oob- en niet-oob-accountantsorganisaties. Ze benadrukken daarin dat de organisaties zelf kunnen bepalen hoe ze integriteitsrisico’s inzichtelijk maken. Het SIRA-stappenplan is een geschikt hulpmiddel daarbij, zo meent de AFM, na een verkenning bij een aantal niet-oob-accountantsorganisaties.  

Dwingend

Uit een rondgang van het FD zou blijken dat sommige kleinere accountantskantoren de handreiking als een dwingend protocol zien, dat tegelijk sommige vragen onbeantwoord laat. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met frauderende klanten binnen kleine (dorps)gemeenschappen, of rondom het aanstellen van een aparte functionaris om het integriteitsbeleid van een kantoor te implementeren.

Volgens compliance-adviseur Arnout van Kempen is de SIRA-handreiking vooral een uitwerking van een verplichting die al jaren in de Wta staat: dat accountants moeten zorgen voor een integere bedrijfsvoering en dus geen betrokkenheid mogen hebben bij klanten die niet-integer gedrag vertonen. Ook de Wwft geeft al langer aan dat accountants(kantoren) per cliënt een inschatting moeten maken van een mogelijk witwas- of terrorismerisico en zo nodig nader onderzoek doen. "Het echte nieuws is dat de AFM regels die al jaren gelden aan het uitwerken is en daarbij de vergunninghouders helpt invulling te geven aan hun verplichtingen", aldus Van Kempen in een toelichting op LinkedIn.

Het doel van de handreiking is vooral dat accountantsorganisaties "kritisch en doorlopend hun eigen beheersing van integriteitsrisico’s beoordelen en deze waar nodig aanscherpen", stellen AFM, NBA en SRA in de brief.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.