Nieuws

Overheid en banken jagen samen op adviseurs onderwereld

De overheid en vier banken hebben samen de jacht geopend op adviseurs van onderwereld. Een 'serious crime taskforce' gaat zich richten op juridische en financiële adviseurs die miljarden van Nederlandse drugscriminelen helpen witwassen. De NBA wil dat accountants een actieve rol spelen bij het bestrijden van witwaspraktijken.

Volgens het FD gaat het om "handlangers uit de bovenwereld die de zwaarste vorm van 'ondermijnende criminaliteit' faciliteren, waaronder extreem geweld, witwassen, corruptie en combinaties daarvan". De krant spreekt over "fiscalisten, notarissen, advocaten, accountants en andere adviseurs".

Medio augustus jl. is door ABN AMRO, ING, Rabobank en Volksbank een 'Convenant Pilot Serious Crime Taskforce’ getekend, samen met het Openbaar Ministerie (OM), de Nationale Politie, de FIOD en de financiële inlichtingeneenheid FIU. Het FD komt met het verhaal omdat inmiddels een eerste onderzoek is gestart binnen het pilotproject.

Brokers

Het convenant noemt Nederland als "doorvoerland voor drugs en criminele geldstromen". In ons land zou in 2017 voor zo’n 19 miljard euro aan xtc, mdma en speed zijn geproduceerd. Ook worden recordhoeveelheden cocaïne onderschept in de Nederlandse havens.

De winsten van de drugshandel en –productie moeten worden witgewassen om ze te kunnen besteden in de bovenwereld. Het zou daarbij gaan om zo’n 16 miljard euro (cijfers uit 2014). Een sleutelrol hierbij is weggelegd voor de zgn. 'brokers', aldus het convenant: personen in de bovenwereld die doorgaans buiten het zicht van de opsporing blijven.

Accountants

Over de aanpak van witwassen van drugsgelden is op 27 november overleg gevoerd tussen betrokken partijen, waaronder ook de NBA. Daarbij is een breed plan van aanpak besproken.

NBA-voorzitter Marco van der Vegte benadrukt dat accountants een actieve rol moeten spelen bij het bestrijden van witwaspraktijken. "Er kan geen sprake zijn van accountants die meewerken aan frauduleuze handelingen, of criminelen via de 'bovenwereld' faciliteren. De suggestie dat dat wel zo is, is niet alleen onjuist, het is ook een stevige onderschatting van de rol en positie die een accountant inneemt", aldus Van der Vegte.

De focus van het beroep ligt momenteel onder meer op het ontdekken van fraude in de zorg en in de Nederlandse havens.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.